Zelfs conservatieven positief over toespraak

John McCain probeerde de reis van Obama gisteren belachelijk te maken. Maar de Amerikaanse pers was positief over zijn optreden.

Barack Obama begon zijn rondreis vorige week in Koeweit. Daarna bezocht hij onder andere de Amerikaanse troepen in Irak en maakte een rondvlucht boven Bagdad (foto boven). In Israël ging hij naar het Holocaustmuseum Yad Vashem en de Klaagmuur (foto onder)(foto) Foto’s Reuters en AP Democratic presidential contender Barack Obama, left, stands with director of Yad Vashem Avner Shalev in the Hall of Names at the Yad Vashem Holocaust Museum in Jerusalem in Jerusalem, Wednesday, July 23, 2008. Democratic presidential hopeful Barack Obama pledged Wednesday that as president he would preserve the close relationship between the United States and Israel, and that the Jewish state's security would be a top priority in his administration. (AP Photo/Daniel Berehulak, Pool) Associated Press

Merijn de Waal

De Amerikaanse verslaggeving over de toespraak in Duitsland was gisteren overwegend positief. Commentatoren vergeleken Obama’s retorische gaven veelvuldig met die van Kennedy en Reagan. Veel zenders zonden oude beelden uit van de historische redes die de twee geliefde Amerikaanse presidenten in dezelfde Duitse stad uitspraken.

Zelfs Amerika’s bekendste conservatieve talkshowhost complimenteerde Obama met de speech. Bill O'Reilly prees de historische vergelijking die Obama legde met Reagans ‘Tear down this Wall’ uit 1987. Speciale lof had hij voor de oproep aan Europa om samen met de VS het wereldwijde terrorisme te verslaan. Maar, zo merkte de presentator fijntjes op, dáárvoor klapte het publiek van ‘pinheads’ dan weer niet.

Andere analisten wezen er op dat Obama ook niet zover ging om Duitsland – toch grote lidstaat binnen de NAVO – op te roepen meer risico en verantwoordelijkheid te nemen bij die strijd tegen terreur, in Afghanistan. O’ Reilly, inmiddels weer de oude: „Obama rallies a cowardly world.”

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain kwam gisteren overigens pas voor het eerst met kritiek op Obama’s lange verblijf in het buitenland in een tijd van recessie. McCain ridiculiseerde Obama’s toespraak. Al deed hij dat impliciet, door er op te reageren vanuit een Duits worstenrestaurant, Schmidts Sausage Haus in Ohio. Dat is een van de swing states met veel werkloze, laagopgeleide kiezers. Verder zond hij radiospotjes uit in drie verschillende Amerikaanse stadjes met de naam Berlin. Vandaag doet hij dat in plaatsjes met de naam Paris.

Dit nadat McCain begin deze week een andere strategie inzette: hij viel de Amerikaanse pers aan. Die berichtte te positief en vooral te veel over de reis van Obama, vond hij. Er verscheen een spotje met zwijmelende pers bij Obama.

Op veel waarnemers kwam die klacht enigszins flauw over. Het was McCain zelf immers die zijn rivaal de afgelopen maanden had uitgedaagd af te reizen naar Afghanistan, waar de senator uit Illinois nog nooit was geweest. En naar Irak, dat hij voor het laatst bezocht in 2006. Dus vóór de ‘surge’, de troepenversterking van vijf brigades die president Bush in de zomer van 2007 naar het front stuurde.

Meer over de Berlin speech op nrc.nl/race 08

    • Merijn de Waal