Zakenvisum China lastiger te krijgen

Het wordt moeilijk voor zakenlieden om tijdens de Olympische Spelen een bezoekje te brengen aan de fabriek of divisie in China. Chinese ambtenaren hebben gisteren toegegeven dat het visumregime voor zakenlieden wordt aangescherpt tijdens de Spelen, die over twee weken beginnen.

Steden als Peking en Shanghai, waar olympische wedstrijden plaatsvinden, versturen geen officiële uitnodigingsbrieven meer. Deze brieven zijn nodig voor het bemachtigen van een zakenvisum. Reizigers die bedrijven gaan bezoeken, congressen willen bijwonen of onderhandelingen willen voeren in Peking, komen niet niet aanmerking voor zo’n uitnodigingsbrief. Pas vanaf 20 september worden deze aanvragen weer in behandeling genomen, zegt een regeringsfunctionaris. De spelen zijn dan bijna een maand afgelopen. Zakenmensen die naar de hoofdstad willen om een contract te tekenen zijn echter wel welkom.

Autoriteiten willen koste wat kost demonstraties en andere verstoringen van de Spelen voorkomen. Het doel van het strengere visumregime is om de veiligheid te verhogen tijdens de Olympische Spelen, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder werd het visumregime aangescherpt voor buitenlandse studenten en mensen die banden hebben met actiegroepen of non-gouvernementele organisaties.

De visumbeperkingen vormen een groot probleem voor buitenlandse zakenmensen die in Hongkong zijn gestationeerd. Tot voor kort konden zij redelijk eenvoudig fabrieken bezoeken in de Pearl River Delta, net over de grens in de provincie Guangdong.

Andrew Work, directeur van de Canadese Kamer van Koophandel in Hongkong, zegt dat de een grote meerderheid van zijn leden regelmatig naar het Chinese vasteland moeten. De ingevoerde restricties verstoren het zakendoen. Work: „De Olympische Spelen zijn belangrijk, maar zaken wachten niet.” (AP)