Vader en kinderen komen om in de Alpen

De Mont Dolent staat onder klimmers bekend als een geweldige klimlocatie.

Maar de routes kunnen „moeilijk en gevaarlijk” zijn, zegt de klimvereniging.

Een vader (57) en zijn drie kinderen – twee dochters en een zoon in de leeftijd van 16 tot en met 23 jaar – uit Almere zijn gisterochtend om het leven gekomen bij de afdaling van de Mont Dolent, een 3.819 meter hoge bergtop. De berg ligt in het Mont Blanc-massief op de grens van Frankrijk, Italië en Zwitserland.

De lichamen van de slachtoffers zijn inmiddels overgebracht naar een mortuarium in het plaatsje Courmayeur in de Italiaanse provincie Valle d’Aosta. Dit heeft de Italiaanse recherche gisteren gemeld.

De vier waren op het moment van het fatale ongeval op een hoogte van 3.700 meter. Ze maakten een val van 500 meter, zei een Italiaanse reddingswerker gisteren in het tv-programma EénVandaag. Hun identiteit is nog niet officieel bekendgemaakt.

De 50-jarige moeder van de kinderen heeft het ongeluk overleefd. Ze zag het ongeluk gebeuren. De vrouw is met een shock opgenomen in het ziekenhuis in Aosta, maar nam zelf contact op met de ANWB. Voor zover bekend is de moeder niet gewond en „aanspreekbaar”.

De ANWB stuurt een lokale, Nederlandse vrijwilliger om haar bij te staan. Tegen het Italiaanse persbureau ANSA zei de vrouw gisteren: „Ik heb mijn man en mijn drie kinderen op een afstand van 200 meter zien vallen; eerst is de een uitgegleden, en toen alle anderen.”

Een Franse wandelaar was ooggetuige van het ongeluk. Hij zei dat de met een koord aan elkaar verbonden groep alpinisten weggleed en vervolgens de diepte instortte. Het gezin was met een gids onderweg.

De slachtoffers waren lid van de Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging (NKBV). De organisatie is geschokt, zei voorzitter Frits Vrijlandt gisteren. Hij weet niet of de gezinsleden veel ervaring hadden en of ze klimcursussen hadden gevolgd.

De weersomstandigheden waren gisteren goed. Bovendien waren de vier door een touw met elkaar verbonden. Volgens Vrijlandt is dat gebruikelijk als er minder ervaren klimmers in het gezelschap zijn, onder begeleiding van minstens één ervaren klimmer. Maar de touwen zijn geen garantie dat er niets kan gebeuren, aldus Vrijlandt. „Mensen zekeren elkaar juist om te voorkomen dat ze vallen, maar het risico ervan is dat dit soort ongelukken gebeurt.”

Vorige week nog stortten drie Franse bergbeklimmers van deze bergwand omlaag. De drie aan elkaar verbonden alpinisten overleefden hun val, maar raakten zwaargewond. Sinds 2000 zijn, inclusief de vier gezinsleden die gisteren zijn omgekomen, zeven Nederlandse alpinisten overleden tijdens bergbeklimmingen in Europa.

In de Alpen vallen volgens Vrijlandt jaarlijks honderden doden. De meeste slachtoffers vallen niet bij het klimmen, maar bij wandelingen door de bergen. „Dat komt ook omdat verreweg de meeste mensen wandelen, niet klimmen. En als je langs een steile wand loopt, kan dat toch gevaarlijk zijn”, aldus Vrijlandt. Hij benadrukt dat het goed mogelijk is om veilig de bergen in te gaan. „Maar dat moet je wel leren. Onze vereniging richt zich erop mensen te leren zich zelfstandig veilig in de bergen te begeven.”

De Mont Dolent bevindt zich in het noordelijke deel van het massief van de Mont Blanc, op het drielandenpunt van Italië, Frankrijk en Zwitserland. De berg, herkenbaar aan zijn piramidevormige top, biedt een overweldigende uitzicht over de drie landen. De berg staat onder klimmers bekend als een geweldige klimlocatie. De NKBV waarschuwt op haar website dat de routes in en om de Val Ferret „moeilijk en gevaarlijk” kunnen zijn vanwege de steile hellingen.

Ten oosten van de top bevinden zich een Italiaans en Zwitsers dal die beide de naam Val Ferret dragen. Ten westen van de berg ligt de enorme Glacier de Argentière. De Mont Dolent werd in 1864 voor het eerst beklommen door Eduard Whymper, die een jaar later op 14 juli als eerste de Matterhorn zou beklimmen.

Bekijk foto’s van de Mont Dolent via: nrcnext.nl/links