Vader en drie kinderen dood bij bergongeval

Een vader (57) en zijn drie kinderen – twee dochters en een zoon tussen de 16 en 23 jaar – uit Almere zijn gisterochtend verongelukt bij de afdaling van de Mont Dolent, een 3.819 meter hoge bergtop.

De berg ligt in het Mont Blancmassief op de grens van Frankrijk, Italië en Zwitserland.

De lichamen van de slachtoffers zijn overgebracht naar een mortuarium in het plaatsje Courmayeur in de Italiaanse provincie Valle d’Aosta, meldde de Italiaanse recherche gisteren. Vermoedelijk worden de lichamen begin volgende week naar Nederland gebracht.

De vier waren op het moment van het fatale ongeval op een hoogte van 3.700 meter. Ze maakten een val van 500 meter.

De 50-jarige moeder van de kinderen heeft het ongeluk overleefd. Aanvankelijk maakte ze zelf deel uit van de klimexpeditie, maar op een zeker moment besloot ze op te geven. Daarna zag ze het ongeluk op een afstand van 200 meter gebeuren. „Ik heb mijn man en mijn drie kinderen zien vallen; eerst is de een uitgegleden, en toen alle anderen”, zei ze gisteren tegen een Italiaans persbureau. De vrouw is inmiddels terug in Nederland.

Een Franse wandelaar zag het ongeluk gebeuren. Hij zei dat de met een touw aan elkaar verbonden groep alpinisten weggleed en de diepte instortte. Het gezin was zonder gids op pad, wat niet ongebruikelijk is op deze berg.

De slachtoffers waren lid van de Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging (NKBV). De organisatie is geschokt, zei voorzitter Frits Vrijlandt gisteren.

Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog onduidelijk. Het weer was goed. Dat de vier door een touw met elkaar verbonden waren, is gebruikelijk. Volgens Vrijlandt gebeurt dat als er minder ervaren klimmers in het gezelschap zijn. Maar de touwen zijn geen garantie dat er niets kan gebeuren, aldus NKBV-voorzitter. „Mensen zekeren elkaar juist om te voorkomen dat ze vallen, maar het risico is dat dit soort ongelukken gebeurt.”

Vorige week nog stortten drie Franse alpinisten van dezelfde bergwand omlaag. Zij overleefden hun val, maar raakten zwaargewond. Sinds 2000 zijn, inclusief de vier gezinsleden die gisteren omkwamen, zeven Nederlandse alpinisten overleden tijdens bergbeklimmingen in Europa.

Onder de miljoenen bezoekers van de Alpen vallen volgens Vrijlandt jaarlijks honderden doden. Niet alleen klimmers en wandelaars, maar bijvoorbeeld ook skiërs en kanoërs. De meeste slachtoffers vallen bij wandelingen door de bergen. Vrijlandt: „Dat komt ook omdat verreweg de meeste mensen wandelen. En als je langs een steile wand loopt, kan dat toch gevaarlijk zijn.”