Upside down

Ik ging naar de groenteboer om beien en bessen te kopen voor een laatste zomerfruittaart en weet je waar ik mee terugkwam? Prachtig purperen Opal-pruimen. Dat werd een prettige omgekeerde pruimencake met amandelen en kaneel.

225 g roomboter

4 eetlepels bruine basterdsuiker

600 g Opal-pruimen, gehalveerd en ontpit

125 g fijne suiker

3 eieren

175 g bloem, gezeefd

2 theelepels bakpoeder

75 g gemalen witte amandelen

50 ml melk

1 theelepel kaneel

verder: 1 springvorm (24 cm), elektrische mixer

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt 40 gram boter en de basterdsuiker in een pan. Stoof de pruimen hierin een minuut of 2 à 3 tot de velletjes loslaten. Verwijder de velletjes en verdeel de pruimen over de bodem van de springvorm. Schenk de botersaus erover.

Mix in een beslagkom de rest van de boter, de suiker en een snuf zout tot de boter zacht is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl je blijft mixen. Spatel de bloem, bakpoeder, amandelen en kaneel erdoor, en tot slot de melk. Verdeel het beslag gelijkmatig over de pruimen en bak de cake in 60 - 70 minuten gaar.

Laat hem uit de oven iets afkoelen voor je de rand losmaakt en de cake met een snelle beweging omdraait boven een plat bord. Serveer lauwwarm of koud, met een dot crème fraîche.

Stuur jouw beste zomertaartrecept naar nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil