Televisie Voorkeur

In de muziekserie Originals een eerbetoon aan de Amerikaanse zangeres Dinah Washington (1924-1963) die in haar korte carrière liet zien dat ze diverse stijlen beheerste, zoals jazz, blues, R&B en popmuziek. De zangeres, die hits had met What a Difference a Day Makes en Mad about the Boy, wordt herdacht door bekenden en fans, onder wie zangeres Amy Winehouse. BBC 2, 0.35-1.35u. This is an undated file photo of singer Dinah Washington. Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Terugblik met Rita Verdonk op de start van haar eigen partij Trots op Nederland, maar ook op de strijd om het Witte Huis, de haat-liefdeverhouding tussen Hillary en Obama en Verdonks interesse in The Secret. Ned.1, 18.20-18.35u.

Netwerk. Oude vrienden in Sarajevo geven hun mening over de psyche van de jonge Radovan Karadzic. Verder een terugblik op de Olympische Spelen in Moskou, 1980. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova. De klassieke atleet wordt zeldzaam door de grote invloed van de wetenschap op de sportbeoefening. Een reportage. Ned.2, 22.15-22.45u.

informatief

NieuwsLink. Realityserie over journalistiek in niet-westerse landen. Den Haag Vandaag-verslaggever Nynke de Zoeten reist voor NieuwsLink naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Ned.2, 21.20-22.00u.

Bloot, zweet en banen. Ned.3, 21.25-22.05u. Vierde aflevering van een negendelige reeks waarin zes werkloze mannen worden klaargestoomd tot professionele strippers. Ned.3, 21.25-22.05.

documentaire

Het uur van de wolf: Schetsen van Frank Gehry. Documentaire van de onlangs overleden regisseur Sidney Pollack. Het was zijn eerste documentaire en Pollack had ook niet veel verstand van architectuur. Maar dat vond Frank Gehry juist een voordeel en daarom liet hij hem – gewapend met een digitale camera – toe in zijn leven. Een kijkje in het werkproces en leven van de wereldberoemde architect Gehry en een openhartig gesprek over creativiteit, het leven en lef. Ned.2, 23.25-0.30u.

Drama

Twin Peaks. Vierde deel van een cultserie uit de jaren negentig. In het fictieve Amerikaanse stadje Twin Peaks wordt het lijk van de 17-jarige Laura Palmer gevonden. Agent Dale Cooper onderzoekt de zaak. De serie is bedacht door David Lynch en Mark Frost. Met o.a. Kyle McLachlan en Lara Flynn Boyle. Canvas, 23.25-01.00u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op actuele dilemma’s. Met Pierre Bokma, Saskia Temmink, Stefan de Walle, Margôt Ros, Peter Blok, Lies Visschedijk, Leopold Witte, Jacob Derwig, Eva Van der Gucht, Mohammed Azaay, Hadewych Minis, Gijs Naber, Anne Prakke en Loes Wouterson. Afleveringen: Eerste keer, Verzet en Mr. Proper. Regie: Peter de Baan. Ned.2, 22.55-23.25u.

amusement

The two Ronnies sketchbook. De in de vorige eeuw zeer populaire komieken Ronnie Barker (1929-2005) en Ronnie Corbet (1930) vertellen anekdotes over hun vak, gelardeerd met een selectie van oude sketches. BBC 1, 22.30-23.00u.

Comedy connections. De geschiedenisserie over populaire Britse komische tv-series gaat deze keer over de satirische politieke serie Yes, Minister en de vervolgserie Yes, Prime Minister , over de politieke opkomst van de meest onwaarschijnlijke minister-president: de Right Honourable Jim Hacker (Paul Eddington) en zijn ‘meedenkende’ Permanent Secretary (senior civil servant), Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawtorne). De scherpe serie over politiek marchanderen, vooral bij de ambtenarij, werd geschreven door Jonathan Lynn en Antony Jay, die mede werden geïnspireerd door verhalen van geheime informanten uit de Britse politiek. BBC 1, 23.35-0.15u.

Sport

Atletics: Londen Grand Prix. Rechtstreeks verslag van wedstrijden in Chrystal Palace, Londen, ter voorbereiding op de Olympische Spelen, met o.m. Tyson Gay en Asafa Powell op de 100 m. en wereldkampioen op de 4000 m. Christine Ohuruogu. BBC 2, 19.00-21.30u.

Tourjournaal. Dagelijks journaal met onder meer een samenvatting van de etappe van deze dag, reportages en een nabeschouwing. Ned.3, 20.25-21.15u.

Tour 2008. Praatprogramma over de Tour met actualiteiten en gasten. Presentatie Karl Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

NOS Studio Sportzomer. Praatprogramma over de Ronde van Frankrijk. Gasten zijn Bobbie Traksel, ooit het wielertalent van Nederland en journaliste Marije Randewijk, die acht keer de Tour de France versloeg. Zij stopt ermee. Ned.1, 23.00-23.55u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van de 20ste Touretappe van Cérilly naar Montlucon over 53 km. Ned.1, 14.10-17.55u.