Stevige non-fictie titels

Juist in de zomer kunnen we stevige boeken aan.

Maartje Somers koos non-fictie titels voor in de koffer.

Liefdeskunst De kunst van het versieren (Ath.-Polak&Van Gennep, € 8,95), hoofdstuk 3 uit de Kamasutra, is een drievoudig signaal aan de buitenwereld. Het zegt ‘ik ben op jacht’; ‘ik ben niet van de straat’ en ‘ik ben tot heel wat in staat’. Uitstekende, universele binnenkomer dus, en vermakelijk. En let op: een meisje ‘mag geen tanden missen, of juist te veel tanden hebben, of helemaal geen tanden meer. Hetzelfde geldt voor haar nagels, oren, haren, ogen en borsten.’

Uitgevers en boekhandelaars hebben er niets van begrepen. In de zomer produceren én etaleren ze stapels lichte kost. Formuleflut. Geestdodende consumptielectuur, afgestemd op de clichéverlangens van de doelgroep; een testosteronthriller voor hem, chicklit voor haar, ponnieboek voor dochterlief. De leveranciers begrijpen niet dat tijdens de vakantie de stress minder is en de concentratie dus groter. Laten liggen dus, die thrillers. Nu is het hoofd leeg en ontvankelijk. Stop er wat substantieels in.

Het kan natuurlijk zijn dat u op uw Griekse strand niet direct zin heeft in de Europese verwikkelingen uit Na de Oorlog van Tony Judt (Contact, midprice van 35,-). Het kan ook zijn dat u, ver weg in de Franse velden, even helemaal geen behoefte heeft aan Moord in Amsterdam, het boek van Ian Buruma (Erasmusprijs2008) over Nederland na de moord op Theo van Gogh (Olympus, € 10). Maar er is nog genoeg. Delizia! van John Dickie bijvoorbeeld, een interessant en vermakelijk boek over de vraag of er meer is dat Italië bijeenhoudt dan spaghetti. In allerlei opzichten is de Italiaanse identiteit problematisch, maar rond etenstijd even niet. ‘Italianen eten zo goed omdat eten hun een duidelijker gevoel geeft waar ze vandaan komen en wie ze zijn’, schrijft Dickie, in een boek waarvan het water je in de mond loopt. Een afgewogen en compleet historisch beeld biedt Dickie niet. Hij gaat springerig door de eeuwen heen, maar serveert wel, gedoseerd met net de juiste hoeveelheid achtergrondinformatie, een reeks sappige anekdotes. Zo vertelt hij dat de Napolitanen vroeger bekend stonden als broccoli-eters, maar van de ene dag op de andere veranderden in liefhebbers van maccheroni. In Italië bestaat in veel opzichten een enorme ongelijkheid tussen mensen: op basis van rijkdom vooral, maar ook nog op basis van afkomst. Maar, constateert Dickie, op één punt is Italië een opmerkelijk democratisch en egalitair land: in zijn liefde voor goed en lekker eten.

John Dickie: Delizia!, de geschiedenis van de Italianen en hun keuken, Ambo, 416 blz. €24,90