Sprankelende oudedagszonden

klassiek G. Rossini, Soirées musicales ****

klassiek

G. Rossini, Soirées musicales ****

Veertig opera’s schreef Rossini vóór zijn 37ste, en daarna was hij het genre voor veertig jaar beu. In de operaloze decennia erna ontstonden gelukkig wel vele bundels van charmante miniatuurtjes voor piano, stemmen en allerlei combinaties daarvan. Een selectie uit deze Muziekavondjes en de twintig jaar jongere Oudedagszonden, veelal uitgevoerd in Rossini’s eigen salon, staan nu op één cd. De lastigheid schuilt hem in de mix van luchtige frivoliteit en (de meester kon het ook niet helpen) virtuositeit. Maar zangers Bruce Ford (tenor), Miah Persson (sopraan) en Stella Doufexis (mezzo) en pianist Roger Vignoles weten die karakteristieken liefdevol en parelend te verbinden. Dat is broodnodig, want meligheid als gejodeld leed (La orpheline du Tyrol) of een baby die al nies-zingend zijn potje vult, eist vocale overgave. De vier duetjes spetteren van salon-esprit. Maar ook solo zijn de helderheid van Persson (La promessa , de levenslust van Rossini-routinier Ford en het frisse gekabbel in de Tre canzonette (Doufexis) goed voor een dagenlang goed humeur.

    • Mischa Spel