SF-fans belagen Hamlet

The Royal Shakespeare Company wordt belaagd door fans van sciencefiction en wil dat ze wegblijven van de deuren van het beroemde gezelschap. En zeker moeten ze hun tassen met spulletjes van de tv-series Star Trek en Dr. Who thuislaten.

Handtekeningenjagers zijn een plaag voor het toneelgezelschap uit Shakespearestad Stratford upon Avon sinds het naast Captain Picard ook nog eens Dr. Who een rol gaf in de nieuwe productie van Hamlet. Volgens regisseur Gregory Doran staan de sf-fans met tassen vol Dr. Who merchandsise bij de artiesteningang te wachten op hun heldacteur David Tennant. De Star Trekkers wachten op Patrick Stewart, die wereldberoemd werd als de kalme en beschaafde Captain Picard.

Het liep zo uit de hand dat het gezelschap nu heeft bepaald dat Stewart en Tennant alleen maar hun handtekening mogen zetten op merchandise van Hamlet en andere Shakespeareproducties. Het gezelschap, dat zelf koos voor de door hun sf-rollen bij een breed publiek bekende acteurs, zegt gevleid te zijn door de onstuimige aandacht. Maar de grens is nu wel bereikt; een bordje op de deur maakt het verbod bekend.

Patrick Stewart is opgeleid als Shakespeare-acteur. Sinds hij weg is bij de sf-serie speelde hij al veel succesvolle rollen op het Britse podium. David Tennant heeft net de in Groot-Brittannië uiterst populaire sf-serie Dr. Who verlaten. In Hamlet speelt hij de titelrol, Stewart is Claudius en de Geest. De productie gaat op 5 augustus in première. (BBC)