Servië stuurt ambassadeurs terug naar EU

Servië laat zijn ambassadeurs die eerder werden teruggetrokken uit EU-landen weer terugkeren op hun post. Ook ondertekent Belgrado een overeenkomst over informatie-uitwisseling met de NAVO. Dit besloot de nieuwe pro-westerse Servische regering gisteren.

Belgrado stuurt zijn ambassadeurs terug naar EU-landen, maar de ambassadeursposten in landen als de VS en Kroatië blijven onbezet. De ambassadeurs waren teruggetrokken als sanctie tegen landen die Kosovo hebben erkend als onafhankelijke staat. In februari riep Kosovo, dat door Servië wordt beschouwd als een eigen provincie, eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Volgende week zullen de ambassadeurs terugkeren naar elf EU-landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

De nieuwe pro-Europese regering van Servië, die op 7 juli aantrad, wil voor het einde van het jaar de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie verkrijgen. Het terugsturen van de ambassadeurs is mede bedoeld om hiervoor te lobbyen in de EU-hoofdsteden, aldus minister Oliver Dusic (Milieu) gisteren na zitting van het Servische kabinet.

Belgrado hoopt op een politieke beloning door de EU na de arrestatie van de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic, eerder deze week in Belgrado. De overdracht van de verantwoordelijken van gruweldaden in de Bosnische oolog (1992-1995) naar het VN-Joegoslavië-tribunaal geldt als voorwaarde voor toekomstig EU-lidmaatschap.

In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic vandaag dat als de „grote stap” van de arrestatie van Karadzic onbeantwoord blijft, „dit ons werk zeer moeilijk zou maken.” Nederland en België eisen echter dat Belgrado ook de ex-generaal Ratko Mladic arresteert. Jeremic zegt hierover: „Er zijn landen in de EU, die fundamenteel tegen uitbreiding zijn. Daarom nemen ze zelfs na de arrestatie van Karadzic nog een harde houding tegenover Servië in.”

Servië besloot gisteren ook een akkoord over informatie-uitwisseling met de NAVO te ondertekenen. Dit was door de vorige nationalistische premier Vojislav Kostunica steeds tegengehouden.

Ondertussen werd gisteren in Belgrado bekend dat de man wiens naam Karadzic jarenlang heeft gebruikt om een valse identiteit aan te nemen, nog in leven is. Dragan Dabic is een 66-jarige Serviër die woont ten noorden van Belgrado. Volgens eerdere berichten zou Dabic omgekomen zijn in de Bosnische oorlog. (VIP, AFP)