Selectie Film

De brief voor de koning

Regisseur Pieter Verhoeff heeft zich voorbeeldig van zijn taak gekweten om een van de populairste Nederlandse jeugdboeken ooit te verfilmen. Zijn versie van De brief voor de koning is een warme avonturenfilm geworden, waarin de actie nooit de menselijke kant overschaduwt. Yannick van de Velde is een overtuigende Tiuri, die eerst aarzelend maar gaandeweg steeds zelfverzekerder de opdracht aanvaardt waar ridder Edwinem voor vermoord is. Regie: Pieter Verhoeff. Met: Yannick van de Velde, Quinten Schram. In: 103 bioscopen

Le fils de l’épicier

Als zijn vader een hartaanval krijgt, gaat de jonge Antoine met tegenzin terug naar de Provence, zijn geboorteplek waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Zijn vader bestiert een klein winkeltje en brengt zijn waren in een SRV-wagen naar her en der verspreide, uiterst trouwe klanten en Antoine neemt het op zich elke dag de ronde van zijn vader te doen. Eric Guirado’s sympathieke, maar tikje voorspelbare Le fils de l’épicier legt een cultuur vast die snel aan het verdwijnen is. Regie: Eric Guirado. Met: Nicolas Cazalé, Clotilde Hesme, Daniel Duval, Jeanne Goupil, Liliane Rovère. In: 7 bioscopen.

La noche de los girasoles

Opmerkelijk speelfilmdebuut van Jorge Sánchez-Cabezudo. La noche de los girasoles is een intelligente thriller, een knappe combinatie van rauw en doordacht, helder gestructureerd en prima geacteerd. Een dorpje op het ontvolkte Spaanse platteland veert op als er een grot wordt ontdekt. Zullen er eindelijk toeristen komen? Maar in plaats daarvan brengt de vondst voor alle betrokkenen niet anders dan tragedies. Regie: Jorge Sánchez-Cabezudo. Met: Carmelo Gómez, Vicente Romero, Judith Diakhate, Manuel Morón. In: 12 bioscopen

Kung Fu Panda

De animatiestudio DreamWorks is niet zo vernieuwend en creatief als de grote concurrent Pixar, maar vaklui zijn het wel en Kung Fu Panda doet precies wat de film moet doen: onbezorgd vermaak bieden voor kinderen. Panda Po is niet overdreven slim en sterk, maar een ‘gewoon’ dier. Hij droomt van een leven zoals zijn grote helden: vijf flitsende Kung Fu-sterren: een slang, tijgerin, kraanvogel, aap en sprinkhaan. Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven om een nieuwe Kung Fu-ster te vinden, valt de keuze op Po, ondanks zijn onhandige afmetingen. Regie: Mark Osborne en John Stevenson. In: 78 bioscopen.

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. Ze wordt opgehaald door haar jongere zus Leá. Juliette is na jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot. In: 13 bioscopen.

Persepolis

Verrukkelijke verfilming van de stripboeken van Marjane Satrapi die haar jeugd voor tijdens en na de islamitische revolutie in Iran tekende en beschreef. In de kleuren zwart en wit en af en toe rood zien we het leven van een wijs en levendig meisje van goede komaf van alle kanten worden bekneld door de opdringerige religiositeit van de ayatollah’s. Zwaar en licht wisselen elkaar als vanzelfsprekend af. Regie: Marjane Satrapi en Vincent Parronaud. Engels gesproken, met de stemmen van: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands, Sean Penn, Iggy Pop. In: 2 bioscopen