Opnieuw verlies voor Brits Labour

De Britse premier Gordon Brown heeft gisteren opnieuw een zware nederlaag geleden bij lokale verkiezingen. Zijn Labour Partij verloor de tussentijdse verkiezingen voor een Lagerhuiszetel in Glasgow East, een arm district waar de partij jarenlang oppermachtig was.

Politieke commentatoren hadden er vooraf op gewezen dat verlies in Glasgow mogelijk fataal zou zijn voor de Schot Brown. Als Labour zich zelfs in haar traditionele Schotse bolwerken niet meer weet te handhaven, zo stelden zij, waar dan wel? Het was vanmorgen nog niet duidelijk of partijprominenten na het nieuwe verlies Browns aftreden zouden eisen.

Met een meerderheid van slechts 365 stemmen werd de kandidaat van de Schotse Nationale Partij (SNP), John Mason, vannacht winnaar van de verkiezingen in het Glasgowse East End. Deze had bij zijn campagne veel steun gekregen van SNP-leider Alex Salmond, die aan het hoofd staat van een regionale minderheidsregering in Schotland. De SNP bleef vorig voorjaar bij de Schotse regionale verkiezingen Labour voor het eerst in de geschiedenis voor.

Mason sprak van „een signaal aan Downing Street” van de kiezers. De leider van de Conservatieve oppositie, David Cameron, eiste vervroegde verkiezingen. Maar Brown zei dat hij door wil regeren.

Het verlies voor Labour in Glasgow volgt op eerdere nederlagen bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen mei en bij twee tussentijdse verkiezingen voor Lagerhuiszetels in Engeland.