Nu of nooit

Iedereen denkt weleens: shit, ik heb niet opgelet toen de zon scheen en nu regent het. Of toen je eerste baby jou voor het eerst echt herkende en naar je glimlachte. Niemand zei: jongens, even concentreren, laten we beseffen hoe gelukkig we eigenlijk zijn. Je dacht toen waarschijnlijk aan die ruzie met je vader en hoe je in hemelsnaam een grotere woning kon bemachtigen.

Dit is de menselijke natuur en laat niemand zichzelf iets verwijten. Bestsellers als Mindfulness, Flow en The Power Of Now lijken iets nieuws te zeggen, maar leven in het hier en nu is een eeuwenoud, spiritueel thema. Iedereen kent het gezegde pluk de dag. Dit is de essentie: onze angsten laten ons piekeren over het verleden (oh, waarom heb ik die kans toen niet gepakt?; waarom was mijn jeugd zo afschuwelijk?) en piekeren over de toekomst (waarom geven ze me geen opslag?; als ik zo doorga word ik een ouwe vrijster), zodat we steeds het heden vergeten.

Een goeie vraag is: wat is er mis met het heden? Niets? Nou, ontspan dan, haal diep adem, kijk en luister en ruik en proef en voel hoe mooi alles is, de natuur, jij, de anderen, de wereld, je kinderen, alles! Er is haast nooit iets mis met het heden en als we daar nooit van genieten dan ... genieten we nooit.

Als er nu wel iets mis is, dan gaan we nú over het probleem nadenken. Is het niet te veranderen, bijvoorbeeld ouder worden, laten we dat dan accepteren. Of is het wél te veranderen, bijvoorbeeld een probleem in je relatie/werk, dan gaan we daar nú een praktische, haalbare oplossing voor verzinnen en uitvoeren. Kan ik nú iemand bellen of een mail sturen?

Je kunt het ook zo omschrijven: niet alleen het doel, ook de weg ernaartoe is belangrijk. Als de weg vreselijk is, doe het dan niet want dan doe je dingen alleen voor het doel. Doelen die je alleen najaagt omwille van het doel zelf hebben gemeen dat je er bij anderen indruk mee wilt wekken (geld, succes, erbij willen horen maar voor sommigen is trouwen en kinderen krijgen zo'n doel). Dan is het doel onbevredigend én de weg ernaartoe.

Nu of nooit? Voor jou is het dan nooit.

Televisiemaker François de Waal is op zoek naar no-nonsense spiritualiteit.

    • François de Waal