NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

Ryunosuke Akutagawa Foto HH AKUTAGAWA, Ryunosuke (1892-1927). Japanese writer. Photography. AISA/Hollandse Hoogte

50.000 boeken van Glasgow naar Mandela

De stad Glasgow heeft 50.000 boeken naar Zuid-Afrika gestuurd om de 90ste verjaardag van Nelson Mandela te eren, zo meldt de BBC. Een container met de leeswaar vertrok van George Square naaar bibliotheken in Mandela’s thuisprovincie aan de Oostkaap. Ook werd een boek met verjaardagswensen vanuit heel Schotland – vooral uit de sociaal-politieke wereld – aan Mandela overhandigd. Mandela ontving in 1981 al de Freedom Award of the City of Glasgow vanwege zijn strijd tegen apartheid. Hij kwam in 1993 de onderscheiding ophalen, drie jaar nadat aan zijn 27 jaar durende gevangenschap een einde was gekomen. (DL)

‘Goethe had relatie met beschermvrouwe’

De Duitse schrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe heeft volgens een Duits-Italiaanse geleerde een verhouding gehad met zijn beschermvrouwe, hertogin Anna Amalia, zo meldt Der Spiegel. Volgens Ettore Ghibellino, de wetenschapper in kwestie, zouden de vele brieven die Goethe aan zijn geliefde Charlotte von Stein verstuurde, eigenlijk voor de hertogin zijn bedoeld. Ook zou het toneelstuk Torquato Tasso een vertolking zijn van de relatie tussen Goethe en Anna Amalia, waarin de dichter Tasso zelf Goethe zou zijn en het personage prinses Leonore Anna Amalia zou uitbeelden. (SK)

TIJDSCHRIFT Raster nr. 122

Snel omschakelen is een must bij de laatste Raster, die met tientallen miniatuurtjes een nummer wijdt aan ‘kort proza, korte en ultrakorte vertellingen en beschouwingen’. Het levert verhaaltjes op die razendsnel en in een rechte lijn de diepte in suizen, want ruimte voor zijpaadjes of uitweidingen is er niet. De Fransman Pierre Michon wil als schrijver ‘aan de roman ontsnappen’, omdat die vaak zo vol zit met ‘alinea’s, bespiegelingen en stoplappen dat het lijkt op sommige medicamenten, waarbij het eigenlijke werkzame deel niet in verhouding staat tot de vulstof waaruit het voor het grootste deel bestaat’. De bittere ellende in de microficties van Régis Jauffret wordt ineens humoristisch, juist omdat ze zo puntig zijn opgeschreven. ‘Mijn psychiater raadt me aan op vakantie te gaan naar Marokko. Als ik uit het vliegtuig stap word ik door de politie aangehouden voor drugssmokkel. Tien of twintig gram cocaïne, die toch goed verstopt zat in een pakje sigaretten. Eén jaar in de gevangenis van Marrakech, waar de bediening niet kan tippen aan die in hotel La Mamounia. Als ik thuiskom, krakers in mijn loft. Nauwelijks horen ze me de deur openmaken of ze tuigen me af’. (SK)

Raster 122 kost 15 euro en verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij.

Vondst zelfmoord-brieven Akutagawa

In Tokio zijn de verloren gewaande zelfmoordbrieven van de Japanse prozaïst Ryunosuke Akutagawa (1892-1927) opgedoken, zo meldt Manichi Daily News. De slechts 35 jaar geworden Akutagawa was als meester van het donkere kortverhaal een wegbereider van de moderne Japanse literatuur en is bekend van de verhalenbundel Rashomon, in 1950 verfilmd door de toen in het Westen nog onbekende filmlegende Akira Kurosawa. De brieven doken op in het huis van Akutagawa’s kleindochter en zijn nu in bezit van het literair museum in Japan. In de brieven geeft hij zijn kinderen mee dat ‘het leven een lange strijd is die naar de dood leidt’. Naar de schrijver is een belangrijke, Japanse literaire prijs genoemd. (HC)

WEEKSITE fantasticfiction.com

Bibliografieën van meer dan 15.000 auteurs, informatie over meer dan 250.000 boektitels en fijne lijstjes waarop bijgehouden wordt wie-welke-prijs ook alweer heeft gewonnen. Fantasticfiction.com is populair onder boekhandelaren, maar is ook interessant voor lezers met een voorkeur voor triviale boekenkennis. Wist u bijvoorbeeld dat de in 1993 geboren Nancy Yi Fan in 2007 een boek (Swordbird) publiceerde om haar ‘boodschap van liefde wereldkundig te maken na een jarenlange worsteling met de gebeurtenissen op 11 september 2001’? (SK)

NIEUWSLEZENInternationale rechtsorde

Cynici over de internationale rechtsorde hebben moeilijke dagen. Tien dagen geleden werd bij het Internationaal Strafhof voor het eerst een zittend staatshoofd aangeklaagd voor genocide: Omar-al Bashir, de president van Sudan. Voor het Joegoslavië-Tribunaal was er de opsteker van de arrestatie van Radovan Karadzic. Een recent overzicht van de ontwikkelingen in het humanitair recht is International Criminal Law, A Critical Introduction (Oxford University Press, 2007), door de Amsterdamse hoogleraar internationaal recht Göran Sluiter en door Alexander Zahar, medewerker van het Joegoslavië-Tribunaal. In dit boek wordt het snel gegroeide internationale rechtssysteem kritisch tegen het licht gehouden, en getoetst aan de praktijk. Het internationaal recht heeft zich volgens Sluiter gebrekkig ontwikkeld, de procesvoering zou sneller kunnen en de Tribunalen zouden gebaat zijn bij meer openheid en debat. In The Tyrannicide Brief (Chatto & Windus, 2005) schrijft de vermaarde mensenrechtenjurist en advocaat Geoffrey Robertson over de eerste advocaat die de moed had om een staatshoofd aan te klagen, een zekere John Cooke. Hij kreeg in 1649 koning Charles I ter dood veroordeeld, omdat die ‘oorlog tegen zijn eigen volk’ had gevoerd. Robertson werkte voor Amnesty International en Human Rights Watch en was rechter bij het VN-tribunaal in Sierra Leone. Zijn standaardwerk Crimes Against Humanity (Penguin) werd in 2006 voor het laatst herzien. Onder de kop ‘de W van Wegkijken’ beschreef Linda Polman (Boeken, 30.11.07) Crimes of War. What the Public Should Know (red. Roy Gutman, David Rieff en Anthony Dworkin, Norton, 2007), een zeer compleet, maar daardoor moedeloos stemmend overzicht . Niet voor niets noemde Robertson in een interview met deze krant optimisme over internationaal recht ‘een oogziekte’. (MS)

M.m.v. Hans Cottyn, Sebastiaan Kort, Dirk Leyman en Maartje Somers.

Het interview van Elsbeth Etty met Joost Zwagerman (Boeken 18.07.08) en de berichten staan in meer uitgebreide vorm op nrcboeken.nl