Nina Brink verliest claim 43 miljoen dollar

Zakenvrouw Nina Brink heeft geen recht op een schadevergoeding van 43 miljoen dollar (27,7 miljoen euro) die zij had geëist van bouwmagnaat Dik Wessels, een van de vroege investeerders in haar voormalige internetbedrijf Worldonline. Dat heeft rechtbank Rotterdam eergisteren bepaald in een al vijf jaar lopende rechtszaak.

Nina Brink eiste de schadevergoeding, omdat zij vond dat een winstdelingsovereenkomst rond de beursgang van Worldonline in maart 2000 ten onrechte niet is nagekomen.

Drie maanden voor die beursgang had oprichtster Nina Brink een deel van haar aandelen verkocht aan de Twentse bouwondernemer Dik Wessels, voor 6 dollar per stuk. Partijen spraken af dat de winst die Wessels op deze aandelen zou maken bij een toekomstige beursgang, voor de helft zou terugbetalen aan Brink.

Kort voor de beursgang ontdekte Brink dat deze overeenkomst niet aan beleggers was meegedeeld. Hierop zag zij, op aanraden van haar financiële en juridische adviseurs, af van de winstdelingsregeling. Anders had zij de beursgang moeten uitstellen.

Worldonline ging voor 43 euro naar de beurs. Dik Wessels verdiende in totaal bijna 600 miljoen euro bij die beursgang, waarvan circa 90 miljoen op die aandelenpluk die hij in december 1999 van Brink kocht.

Veel later kwam Brink erachter dat ze die transactie ook had kunnen herberekenen, waarin zij de misgelopen winst had kunnen verdisconteren. Met een beroep op onder meer dwaling verweet Brink Wessels misbruik van deze situatie te hebben gemaakt. Na vijf jaar schriftelijk procederen, ging de rechter daar deze week niet in mee.

De betrokken partijen waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

    • Philip de Witt Wijnen