Meeslepende monoloog Patti Smith

cd spoken word Patti Smith & Kevin Shields: The Coral Sea ***

cd spoken word

Patti Smith & Kevin Shields: The Coral Sea ***

De Ierse gitarist Kevin Shields (My Bloody Valentine) is te horen als begeleider van Patti Smith en haar gesprokenwoord-project The Coral Sea, opgedragen aan de in 1989 aan aids overleden fotograaf Robert Mapplethorpe. The Coral Sea ligt in het verlengde van de door beatpoëzie geïnspireerde monologen die Smith in haar muziek verwerkte, onder meer op het album Horses, waarmee ze in 1975 het startsein gaf voor de punk. Mapplethorpe maakte de klassiek geworden hoesfoto van Smith in mannenoverhemd.

Op deze plaat laat Smith zich meevoeren, opgezweept door de atmosferische klanken van Shields. Het statige ritueel dat volgt is somber, berustend, smachtend en naar het eind toe uiterst meeslepend, vooral in de tweede, kortere versie. Het biedt een kijkje in de keuken van Smiths songschrijverspraktijk, vooral wanneer ze spontaan losbarst in melodisch zingzeggen. Dat is gelijk het grootste gemis: je zou Patti Smith liever horen zingen dan declameren.

    • Jan Vollaard