Levenslang voor juntageneraal

Een rechtbank in Argentinië heeft gisteren een van de meest beruchte voormalige militaire juntaleiders veroordeeld tot levenslang voor het kidnappen, martelen en vermoorden van vier leden van een linkse guerrillagroep in 1977.

Luciano Benjamin Menéndez (81) was vijf jaar lang commandant van het regionale Derde Korps, dat de leiding had over het beruchte concentratiekamp La Perla in Córdoba, tijdens het bewind van de Argentijnse junta (1976-1983).

De vier slachtoffers, Hilda Palacios, Humberto Brandalisis, Carlos Lajas en Raul Cardozo, werden volgens de aanklagers in 1977 gekidnapt en naar het martelkamp gebracht, waar ze een maand later werden geëxecuteerd. Hun lichamen zouden later op straat achtergelaten zijn, waardoor het leek alsof de vier waren omgekomen bij een gevecht met het leger – een veelvuldig toegepaste truc van de junta.

De veroordeling heeft een hoge symbolische waarde: Menéndez wordt gezien als een van de wreedste juntaofficieren. Hij stond al onder huisarrest wegens een eerdere veroordeling voor misdaden tijdens de militaire dictatuur. De rest van zijn straf moet hij nu uitzitten in de gevangenis.

De junta kwam in 1976 aan de macht na een staatsgreep onder leiding van generaal Jorge Videla. Tijdens de zogenoemde ‘Vuile Oorlog’ onder het militaire regime kwamen volgens officiële cijfers circa 13.000 Argentijnen – subversieven volgens het leger – om. Mensenrechtenorganisaties schatten het aantal doden echter op 30.000. Slachtoffers werden gemarteld en soms boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Zes andere voormalige juntaofficieren werden gisteren eveneens veroordeeld tot straffen variërend van achttien jaar tot levenslang. Het proces begon twee maanden geleden.

Nadat het burgerbestuur weer werd ingevoerd, nam het Argentijnse parlement in 1986 en 1987 diverse amnestiewetten aan die juntaleden beschermden tegen vervolging. Het hooggerechtshof verklaarde die wetten in 2005 echter strijdig met de grondwet, een vurige wens van de toenmalige Argentijnse president Nestor Kirchner.

Sindsdien zijn verscheidene strafzaken gevoerd tegen oud-juntaleden. In 2006 werd de in 1990 verleende amnestie aan Videla ingetrokken. Eind 2007 werden zeven oud-officieren en een oud-agent van de junta veroordeeld tot straffen van 20 tot 25 jaar. (BBC, AP)