Lamy wil radicale stappen bij WTO

Onderhandelaars moeten hun posities radicaal wijzigen om de komende 24 uur nog een nieuw wereldhandelsakkoord te bereiken. Dat heeft directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de onderhandelaars vanmorgen meegedeeld.

„Sommige landen zijn bereid verder te gaan dan andere”, zei de Amerikaanse onderhandelaar Susan Schwab gisteravond nadat een kleine kerngroep van zeven economische grootmachten voor de tweede achtereenvolgende dag tevergeefs een doorbraak probeerde te bereiken. De VS begonnen de week met een bod om de landbouwsubsidies verder te verlagen maar opkomende economieën hebben dat gekwalificeerd als onvoldoende en ze hebben niet gereageerd met vergelijkbare voorstellen. „Vooruitgang is pijnlijk traag”, aldus Lamy vanmorgen.

Vandaag om 12 uur zijn de VS, India, China, Brazilië, de EU, Japan en Australië opnieuw in vergadering bijeengekomen. De komende uren zijn „cruciaal”, aldus een woordvoerder van de WTO vanmorgen. „We zullen we zien of iedereen bereid is zijn deel te doen”, aldus Schwab gisteravond over de dag van vandaag.

Directeur-generaal Lamy riep de zeven afgelopen woensdag bijeen omdat overleg in een meer representatieve groep van dertig landen niet tot overbrugging van de verschillen tussen industrielanden en opkomende economieën leidde. Het Westen wil dat die landen hun markt voor industrieproducten openen.

President Bush belde gisteren de Indiase premier Manmohan Singh in een poging de onderhandelingen los te trekken. De twee leiders „bespraken hoe belangrijk het is dat alle leidende WTO-leden een bijdrage leveren aan een doorbraak”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.