Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Laat de scheermesjes langer leven

De scheermesjeshouder is betrekkelijk goedkoop. Het zijn de mesjes waarmee de fabrikant winst maakt.

Langer met een scheermesje doen met de Razor Pro Foto Jaime Halegua scheermesjes droger
Langer met een scheermesje doen met de Razor Pro Foto Jaime Halegua scheermesjes droger Halegua, Jaime

Wie zich scheert, weet zich slachtoffer van een wereldwijde samenzwering. Meestal komt dat besef na het scheren wanneer blijkt dat het mesje aan vervanging toe is. In de lade waar de scheermesjes liggen, zien we het kapitalisme op zijn wreedst. Daar bevindt zich een slagveld aan houders en mesjes die niet op elkaar passen. Een schier marxistische haat bevangt de scheerder zodra hij een Mach 3 Turbo op een Sensor Excell of een Fusion-mesje op een Quattro Titanium-houder probeert te klikken. En dan zwijgen we nog over de prijs van de mesjes. Alleen om de producenten dwars te zitten zou je langer met een krabbertje willen doen. Dat schijnt te kunnen.

Razor Pro heeft een apparaatje ontwikkeld waarmee de levensduur van een scheermesje bijna verdubbeld zou kunnen worden. Het is een plastic kastje dat geheel buiten het zicht van kunstzinnig bevlogen designers om is ontwikkeld. Het is niet anders te beschrijven dan als een plompe bak. Binnenin dit geheel zit een motortje dat op twee AA-batterijen loopt en een ventilator aandrijft. De ventilator wordt geactiveerd wanneer de scheerkop of een vinger op een palletje in de houder drukt. Daarna begint een onwaarschijnlijk hard gezoem dat circa twee minuten aanhoudt.

De gedachte daarachter is dat het scheermesje niet aan scheerefficiëntie inboet door het afsnijden van haren, maar door corrosie. Ondanks het afspoelen van het scheermesje onder de kraan en het droogschudden, blijven water en huid- en zeepresten op de mesjes zitten. Een onfris geheel dat steeds steviger wordt en uiteindelijk minuscule metaaldeeltjes van het snijvlak doet afschilferen.

Razor Pro heeft zijn droogmodule laten testen door onderzoeksbureau ‘360º Testing Service’. Op de site van Razor Pro staat een verwijzing naar de bevindingen van dit bureau. 360º Testing Service zegt dat de levensduur van Gillette Mach 3 en Wilkinson Quattro Titanium substantieel wordt verbeterd door de mesjes in een Razor Pro te drogen. Het Gillette-mesje dat niet in de ventilatorhouder werd bewaard, bereikte na 38 scheerdagen de ‘diskwalificatiecriteria’ en de Shick Quattro Titanium al na 35 dagen. In de Razor Pro werden die criteria pas bereikt na respectievelijk 88 en 66 dagen.

Dan is er nog de Razor Gator die ook claimt dat hij de gebruiksduur van een krabbertje verlengt.

Met drie dunne filamentjes zou de Razor Cleanig Tool scheersmurrie tussen de scheerbladen wegschrapen. Vervolgens veegt men met de drie borsteltjes tussen de mesjes en droogt ze met de canvasachtige achterkant van de Gator. Een grappig instrumentje. De vraag is of de mesjes niet worden beschadigd met die harde borsteltjes.

De Razor Gator pretendeert geen wetenschappelijk onderbouwde levensduurverlenging, maar legt meer de nadruk op het voorkomen van ‘baarduitslag’ doordat de bacterievriendelijke gunk goeddeels wordt verwijderd.

De Gator wordt geleverd in pakjes van tien voor 9,95 euro bij Total Shaving Solution in Heerhugowaard. De Razor Pro kost 17,95 dollar (circa 11,50 euro) en is te bestellen op www.razorpro.net. Of het allemaal werkt, weten we pas over minimaal 66 dagen, maar de ochtend heeft er nieuwe rituelen bij gekregen.