KPN stoot weer deel Getronics af

Telecombedrijf KPN verkoopt opnieuw een onderdeel van het vorig jaar overgenomen automatiseringsbedrijf Getronics. De afdeling Business Application Services, die software maakt voor lokale overheden en de zorgsector, gaat naar Capgemini. Het Franse IT-bedrijf betaalt circa 255 miljoen euro.

Business Application Services heeft 2.300 medewerkers en haalde in 2007 een omzet van bijna 300 miljoen euro. Getronics als geheel haalde in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 504 miljoen euro, maakte KPN woensdag bekend. Getronics zag zijn marge in het tweede kwartaal van dit jaar met 2 procentpunten stijgen tot 6,7 procent vanwege een boekwinst van 9 miljoen op de verkoop van Getronics Italië.

KPN nam het automatiseringsbedrijf vorig najaar over voor 766 miljoen euro. KPN had al aangekondigd delen van Getronics te willen doorverkopen. Het bedrijf wil zich concentreren op werkplekbeheer, datacentra en hosting van websites. Vorig maand verkocht KPN de Noord-Amerikaanse tak van Getronics aan IT-bedrijf CompuCom. KPN gaat tevens samenwerken met CompuCom op de Amerikaanse markt voor werkplekbeheer. Getronics-dochter Everest ging eerder deze maand naar het Nederlandse bedrijf Total Specific Solutions.

De verkoop van Business Application Services is een tegenvaller voor het Nederlandse automatiseringsbedrijf Ordina. Dat had al eerder zijn belangstelling bekendgemaakt voor het Getronics-onderdeel. Eind 2004 voerden Ordina en Getronics nog een stevig overnamegevecht om Pink Roccade. Getronics trok uiteindelijk aan het langste eind.

Capgemini heeft vestigingen in 36 landen en wereldwijd bijna 85.000 medewerkers. Het concern had in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Klanten zijn onder meer de NAVO, de ministeries van Defensie en Economische Zaken en Rijkswaterstaat.