Internet Weblog van de dag

Farecard metro Washington Amerikaanse OV-chipkaart

Gekraakte ov-kaarten. Niet alleen in Rotterdam zijn er grote problemen met het elektronische betaalsysteem voor het openbaar vervoer. Marie-José Klaver meldt op haar weblog Digitale zaken over de problemen daarmee in Washington DC.

„De farecard voor het openbaar vervoer in Washington is bijzonder eenvoudig te kraken. Volgens de Washington Post is er niet meer voor nodig dan een schaar en een stukje papier. Deze week arresteerde de Metro Transit Police in Washington zes mensen die het openbaarvervoerbedrijf voor duizenden dollars zouden hebben opgelicht. Volgens de Amerikaanse krant kochten de verdachten echte farecards met een waarde van 40 dollar. De magneetstrips van de farecards werden vervolgens in vier stroken geknipt. Deze stroken werden op vier verlopen farecards geplakt. Hierna werden de vervalste kaarten op het metrostation opgewaardeerd met 5 dollarcent. Op die manier kregen ze een waarde van 40 dollar en 5 cent. De verdachten dachten niet betrapt te kunnen worden omdat bij het opwaarderen de kaart wordt vervangen door een nieuw exemplaar, waardoor niet langer zichtbaar was dat de magneetstrip is vervangen. Ze vielen echter door de mand toen bij een controle opviel dat in korte tijd een groot aantal kaarten van 40 dollar was verkocht.”

Meer over digitale zaken op nrc.nl/klaver