Homo’s opvangcentra krijgen ‘zwijgadvies’

Homoseksuele asielzoekers in opvangcentra krijgen voor hun eigen veiligheid het advies om te zwijgen over hun geaardheid. Dat meldt het COC Midden-Gelderland in een brief aan de Tweede Kamer.

Het COC vraagt de regering om aparte opvang te creëren waar homoseksuele asielzoekers veilig de procedure met betrekking tot een verblijfsvergunning kunnen afwachten. Volgens het COC krijgen homo’s in asielzoekerscentra vaak te maken met agressie van medebewoners.

COC Midden-Gelderland kwam in actie na twee recente gevallen van mishandeling van asielzoekers in Gelderse centra. De ene asielzoeker werd aangevallen met een mes, de ander werd door vier landgenoten in elkaar geslagen.

Voorzitter Winifred Gimbel van COC Midden-Gelderland kent beide slachtoffers, een Afghaan en een Somaliër die hun land moesten ontvluchten vanwege hun geaardheid. Ze snapt dat asielzoekers soms het advies krijgen om te zwijgen over hun seksuele voorkeur. „Tegen een asielzoeker die overgeplaatst werd naar een ander centrum nadat hij werd bedreigd, heb ik ook eens gezegd ‘zeg nou niet dat je homo bent’. Het is anders gewoon onveilig voor ze.” Ze benadrukt dat zwijgen het gemakkelijkst is, maar niet de oplossing is voor het probleem.

Tweede Kamerlid Hans Spekman (PvdA) toont zich verontwaardigd over de inhoud van de brief. „Onverdraagzaamheid is onacceptabel. Het is toch de omgekeerde wereld als asielzoekers hun geaardheid moeten verbergen en daders vrijuit gaan. Ik vind zo’n advies heel slecht.” Spekman wil een harde aanpak: „Ongewenst verklaren en terugsturen naar het land van herkomst.” Hij gaat vragen stellen aan het kabinet.

Een woordvoerder van het COA ontkent dat er officieel advies zou worden gegeven aan asielzoekers over hun geaardheid. „Wij maken duidelijk dat homoseksualiteit hier kan en mag. Ik kan me voorstellen dat asielzoekers van hetzelfde geloof elkaar adviseren te zwijgen.”