Hoeveel Chinezen zijn er in China én daarbuiten?

Met 1,3 miljard Chinezen binnen de landsgrenzen heeft China het grootste inwonertal ter wereld. „Maar hoeveel Chinezen zijn er in totaal?” vraagt Remco Bruinsma uit Rotterdam. „En groeit de bevolking in China nog wel met die eenkindpolitiek daar?”, wil Daisy Breddels uit Groningen weten.

Annie M.G. Schmidt vroeg het zich in 1965 al af in het liedje Kom Kees: ‘Hoeveel Chinezen zouden er wezen. Eén miljard? Als die Chinezen door blijven kezen gaat het hard!’

Volgens de officiële volkstelling van 2000 telt China inderdaad ruim 1,3 miljard Chinezen. „Maar Chinese statistieken zijn notoir onbetrouwbaar”, zegt China-deskundige Jan van der Putten. „Veel mensen, de schattingen gaan tot 200 miljoen, hebben zich voor de volkstellers verborgen, omdat ze geen straf wilden riskeren.” Binnenlandse migranten die illegaal in de stad wonen, bijvoorbeeld. Of kinderen die vanwege de eenkindpolitiek nooit geboren hadden mogen worden en meisjes die niet waren geregistreerd omdat hun ouders nog een kind wilden, het liefst een jongen.

Het aantal Chinezen in China kan in werkelijkheid tot 1, 5 miljard oplopen. „Het aantal Chinezen in de diaspora wordt geschat op 40 tot 60 miljoen”, aldus Van der Putten. In totaal zijn er dus 1,34 tot 1,56 miljard Chinezen op de wereld.

Ondanks de eenkindpolitiek (1979) groeit de Chinese bevolking met 10 miljoen per jaar. De groei neemt echter wel af en de vergrijzing neemt toe. „De vergrijzing is een direct gevolg van de eenkindpolitiek, maar ook van de verbeterde gezondheidzorg in China.”

Dat de bevolking groeit, komt onder meer omdat die politiek alleen geldt voor stedelingen (36 procent van de bevolking). Van der Putten: „Op het platteland mogen Han-Chinezen [de grootste etnische groep, red.] een tweede kind krijgen als het eerste een meisje is. Voor de 55 etnische minderheden zijn de bepalingen minder streng. Voor Tibetanen geldt zelfs geen enkele beperking.”

Shari Kiljan

Kijk voor meer informatie over China op janvanderputten.com

    • Shari Kiljan