Frankrijk

Frankrijk Hadewych Bouvard Parijs De Fondation Cartier wijdt een grote expositie aan de tien jaar geleden overleden Franse beeldhouwer César (1921-1998). Van de sculpturen uit de jaren ’40 die ontstonden onder invloed van Germaine Richer t/m de ‘expansions’ onder invloed van de pop art, via zijn beroemde ‘compressions dirigées’, door een metaalpers samengedrukte autocarrosserieën. Jean Nouvel, architect van het gebouw en vriend van de beeldhouwer richtte de expositie in. Hij legt de nadruk op de talrijke versies van de “Pouce” (duim), de “Sein” (borst) en de autocarrosserieën. Veel minder bekend en prachtig zijn de immense kubussen van samengeperst versnipperd papier in de tuin van de Fondation. T/m 26 okt in de Fondation Cartier, 261, boulevard Raspail, www.fondation.cartier.com Parijs De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz (1949) werd beroemd toen zij van 1970 tot 1983 voor het magazine Rolling Stone werkte. Vervolgens kwam de tijd van Vanity Fairen van Vogue . Al veertig jaar lang maakt zij opvallende portretten van beroemdheden. Op een prachtige en ontroerende retrospectief in het MEP worden de portretten van de groten der aarde afgewisseld met foto’s van haar familie, oorlog, architectuur, landschappen en naakten. Annie Leibovitz: a photographer’s life, 1990-2005 t/m 14 sept in het Maison européenne de la photographie, www.mep-fr En verder Paris-Plage t/m 21 aug, www.paris.fr; Festival de musique classique de l’Orangerie de Sceaux t/m 14 sept, www.festival.orangerie.free.fr; Légende t/m 28 sept in het Domaine de Chamarande , www.chamarande.essone.fr ; Eloge du dandysme t/m 21 sept in het Musée Christian Dior in Granville, 0033-233614821; Goya, les Caprices t/m 17 aug in het Palais des Beaux-Arts van 59000 Lille, www.pba-lille.fr; Affiches lacérées de Villeglé t/m 1 sept in het Musée d’Art ancien et contemporain des Vosges in Epinal , 0033-329822033. Beeld van de film Annie Leibovitz : Life Through A Lens (2006) Regie: Barbara Leibovitz Leibovitz, Annie

Parijs

De Fondation Cartier wijdt een grote expositie aan de tien jaar geleden overleden Franse beeldhouwer César (1921-1998). Van de sculpturen uit de jaren ’40 die ontstonden onder invloed van Germaine Richer t/m de ‘expansions’ onder invloed van de pop art, via zijn beroemde ‘compressions dirigées’, door een metaalpers samengedrukte autocarrosserieën. Jean Nouvel, architect van het gebouw en vriend van de beeldhouwer richtte de expositie in. Hij legt de nadruk op de talrijke versies van de “Pouce” (duim), de “Sein” (borst) en de autocarrosserieën. Veel minder bekend en prachtig zijn de immense kubussen van samengeperst versnipperd papier in de tuin van de Fondation.

T/m 26 okt in de Fondation Cartier, 261, boulevard Raspail, www.fondation.cartier.com

Parijs

De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz (1949) werd beroemd toen zij van 1970 tot 1983 voor het magazine Rolling Stone werkte. Vervolgens kwam de tijd van Vanity Fairen van Vogue . Al veertig jaar lang maakt zij opvallende portretten van beroemdheden. Op een prachtige en ontroerende retrospectief in het MEP worden de portretten van de groten der aarde afgewisseld met foto’s van haar familie, oorlog, architectuur, landschappen en naakten.

Annie Leibovitz: a photographer’s life, 1990-2005 t/m 14 sept in het Maison européenne de la photographie, www.mep-fr

En verder

Paris-Plage t/m 21 aug, www.paris.fr; Festival de musique classique de l’Orangerie de Sceaux t/m 14 sept, www.festival.orangerie.free.fr; Légende t/m 28 sept in het Domaine de Chamarande , www.chamarande.essone.fr ; Eloge du dandysme t/m 21 sept in het Musée Christian Dior in Granville, 0033-233614821; Goya, les Caprices t/m 17 aug in het Palais des Beaux-Arts van 59000 Lille, www.pba-lille.fr; Affiches lacérées de Villeglé t/m 1 sept in het Musée d’Art ancien et contemporain des Vosges in Epinal , 0033-329822033.

    • Hadewych Bouvard