Film van de dag

Scène uit de film Il più bel giorno della mia vita (Cristina Comencini, 2002). Il piu bel giorno della mia vita

Il più bel giorno della mia vita. Fijne Italiaanse familiefilm vol oma’s, moeders en tantes door de ogen van een meisje aan de vooravond van haar eerste communie. Deze Chiara legt de beslommeringen van haar bloedverwanten op video vast terwijl ze bij zichzelf verzucht: „Mijn familieleden zijn zo vreemd.” Die vreemdheid zit ’m vooral in de manier waarop de verschillende generaties omgaan met klassieke taboeonderwerpen uit de katholieke kerk: homoseksualiteit, huwelijkse (on)trouw, de taak van de vrouw. Regisseuse Cristina Comencini heeft net als haar vader, de Italiaanse filmmaker Luigi, een scherp oog voor familieverhoudingen op de grens van soap, melodrama en Griekse tragedie. Door haar film rondom het katholieke inwijdingsritueel te situeren deelt ze ook kleine prikjes uit richting kerk.(Cristina Comencini, 2002). Nederland 2, 00.45-02.30u.

Dana Linssen

    • Dana Linssen