FARC-guerrilla’s laten acht gijzelaars vrij

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft woensdag acht gijzelaars vrijgelaten. Dat heeft het International Rode Kruis gisteren bekendgemaakt. Het is de eerste vrijlating van gijzelaars sinds Ingrid Betancourt, de meest waardevolle gijzelaar voor de FARC, door een undercoveractie van het Colombiaanse leger begin deze maand werd bevrijd.

De gijzelaars, acht zwarte Colombianen, werden vorige week gekidnapt door FARC-rebellen terwijl ze een reis maakten door de jungle in de noordwestelijke provincie Chocó. De vrijlating is tot stand gekomen door bemiddeling van het Rode Kruis. Na de bevrijdingsactie van het leger bestond bij sommigen de angst dat er wantrouwen zou zijn ontstaan bij de FARC jegens de hulporganisatie, omdat een van de militairen die betrokken was bij de actie een shirt met het embleem van het Rode Kruis had gedragen.

Twee andere gijzelaars die vorige week werden gekidnapt zouden nog steeds worden vastgehouden.

De FARC staat onder grote druk. Het Colombiaanse leger heeft het afgelopen jaar een reeks offensieven gevoerd tegen de rebellenbeweging. Afgelopen maanden verloor de FARC diverse kopstukken en honderden strijders deserteerden. Maandag werden wereldwijd protesten gehouden voor gijzelaars die al jaren worden vastgehouden in Colombia. De FARC zou nog zeker 700 mensen vasthouden. (Reuters, AP)