Egypte legt critici aan banden

Het bewind in Egypte heeft de afgelopen dagen in drie afzonderlijke gevallen kritische berichtgevers gedwarsboomd en critici van president Hosni Mubarak gearresteerd.

De Egyptische autoriteiten dwongen gisteren een Iraanse televisiezender in Kairo zijn deuren te sluiten in verband met een controversiële film over de voormalige Egyptische president Anwar Sadat. De film, getiteld ‘Moord op een farao’, veroorzaakte eerder ophef in Egypte omdat Sadat wordt neergezet als een verrader die vrede sluit met Israël en omdat de moordenaar van Sadat positief wordt belicht. Sadat sloot in 1979 een omstreden vredesakkoord met Israël en werd in 1981 vermoord door een islamitische extremist.

Volgens de Egyptische autoriteiten beschikte het Iraanse Al-Alam TV niet over de vereiste zendvergunning. De televisiezender zei in een reactie dat de zender ten onrechte in verband was gebracht met de productie van de film om zo het Egyptische ingrijpen te legitimeren. De film leidde eerder al tot een formeel diplomatiek protest van Kairo aan het adres van Teheran, wat de recente toenadering kan bedreigen tussen Egypte en Iran die al drie decennia geen officiële betrekkingen meer onderhouden.

Een tweede incident behelst de arrestatie van zesentwintig activisten die zich groepeerden via de populaire netwerksite Facebook. De zesentwintig werden gisteren en eergisteren opgepakt nadat zij in Alexandrië nationalistische liederen zongen en T-shirts droegen met de naam van de actiegroep ‘6 april’. Deze datum verwijst naar de dag, eerder dit jaar, waarop een groep jongeren wilde protesteren tegen de scherpe stijging van de voedselprijzen in Egypte. Het protest ging niet door nadat de oprichtster van ‘6 april’ was opgepakt. De beweging meldde zich aan op Facebook en trok daar meer dan 60.000 adhesiebetuigingen.

Volgens de autoriteiten vormden de jongeren een ‘gevaar voor de openbare veiligheid’. De al 27 jaar geldende noodwet stelt de autoriteiten in staat de arrestanten vijftien dagen vast te houden.

Een derde incident betreft een verbod van een boek dat kritisch is over president Mubarak. Uitgever Palgrave Macmillan verklaarde gisteren dat de overheidscensor de uitgave verbiedt van Inside Egypt: Land of the Pharaohs on the brink of a revolution van auteur John Bradley. De regering heeft niet gereageerd. Het boek typeert het bewind van Mubarak als een „meedogenloze militaire dictatuur”. (Reuters, AP, BBC)