Een messenblok waarmee is gefiguurzaagd

Een blok waaraan je meteen kunt zien wat voor mes je pakt. Foto Wouter Klootwijk Klootwijk, Wouter

Een cowboy pakt zonder opzij te kijken zijn pistool en schiet. En met hetzelfde gebaar steekt hij het ding trefzeker terug in de holster. Een messenblok op het aanrecht, waar dient dat voor? Toen ik er voor het eerst een zag, dacht ik dat hij diende om van enige afstand messen in terug te gooien die je er eerder met een routineus gebaar had uitgetrokken om een prei te snijden of een diersoort. Voor kokende cowboys, dat blok. Dat dacht ik.

Maar integendeel, je kunt er niet achteloos, zonder goed te kijken, een mes in terug laten glijden, dat moet aandachtig, je zit er zo naast. Toch wordt het ding als reuze handig aangeprezen. Op een website van een verzendhuis: „Zo heeft u alles bij de hand en is het makkelijk en snel terwijl u aan het koken bent. Functioneel en stijlvol, het komt samen in uw keuken.”

Neoknus zal je bedoelen. Je kunt veel van een messenblok zeggen, maar niet dat het makkelijk is, snel, functioneel en stijlvol. Het is gewoon een vergissing, eventjes gedacht dat het je keukeninterieur zou upgraden. Maar het is een opdringerig ding dat pontificaal geparkeerd staat de hele dag en waar je af en toe hooguit één mes uit trekt en nooit alle messen achter elkaar. Een schaar zit er soms ook nog in. Bovendien worden ze vaak als complete set verkocht met messen van een bepaald merk. Die hebben allemaal dezelfde handvatten en het lemmet steekt in het blok, je weet pas na de feestdagen, want dan kook je, in welke gleuf je welk mes kan vinden.

Chefs op reis – ik heb er onlangs een paar bezig gezien voor de kookwedstrijd Bocuse d’Or – nemen geen blok messen mee, maar een doek met vakjes. In elk vak een ander mes. Voor onderweg rollen ze de doek op als een slaapzak. Niet spectaculair, wel handig.

Mijn messen hangen aan een magneetstrip aan de muur. Overzichtelijk en het kost geen ruimte. Maar ik hoor van mensen die dat griezelig vinden. De inbreker die binnen sluipt, ziet ze hangen en kiest het grootste mes om zich tegen wakker geworden bewoners te kunnen verdedigen. Het is waar, wanneer hij een messenblok op het aanrecht zou zien, dan zou er een kansje zijn dat hij het verkeerde mes zou grijpen.

Er zijn trouwens nieuwe messenblokken, die nog steeds groot en rechtop belangrijk staan te doen op het aanrecht, waar je de messen niet in steekt maar tegenaan zet. Onder het hout zijn magneten aangebracht. Handig aan de muur, maar een sta-in-de-weg op het aanrecht. Maar nu kun je wel het lemmet in zijn geheel zien. En grijpt de tegenstander meteen de goeie lengte met scherpe punt.

Waar bleven de messen in de tijd van voor het messenblok? In een keukenla. Drama was dat vaak. Ze werden erin gesmeten en klokten tegen elkaar. Na een half jaar smijten waren ze bot. Er waren systemen die de messen bij elkaar weghielden. Vakken en schotjes en balkjes met gleuven. Het lijkt allemaal vergeten.

Maar kijk nou, BK, handelsonderneming in pannen en keukengerei, heeft het messenblok doorgezaagd, op z’n zij gelegd en gefiguurzaagd. Een plat blok is het geworden met welvingen en gleuven. Er kunnen korte messen in met de snee naar beneden en lange. Je ziet wat je pakt. Het liefst verkoopt BK er eigen messen bij, maar het blok is ook los te koop voor 20 euro (www.bk.nl). Niet een messenblok om mee te pronken, maar gewoon voor in de keukenla.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk