Douane houdt vader Schleck aan

Johnny Schleck is gisteren tijdens de achttiende etappe van de Tour de France aangehouden door Franse douanebeambten. Schleck is de vader van de Luxemburgse renners Frank en Andy (CSC). Zijn auto werd doorzocht op verboden middelen, maar er werd niets gevonden. Daarna mocht Schleck, die al jaren vips voor Toursponsor Skoda vervoert, doorrijden.

De douaniers hielden eerst een auto aan met een Luxemburgs nummerbord, toebehorend aan Luxemburgse journalisten, en haalden toen Schleck van de weg.

De 23-jarige Andy Schleck zei na de etappe: „We waren ervan op de hoogte. Ik heb er geen problemen mee, de douane moet gewoon zijn werk doen. Het is niet iets waar ik me ongerust over ga maken.”

Marcus Burghardt bracht gisteren in St. Etienne de achttiende etappe op zijn naam. De 25-jarige Duitser van Team Columbia versloeg de Spanjaard Carlos Barredo (Quickstep) in een sprint, nadat beide renners na 65 kilometer samen in de aanval waren gegaan. Burghardt is bezig aan zijn derde Tour. Vorig jaar won hij de semiklassieker Gent-Wevelgem. Burghardt is de tweede Duitser die in deze Tour een rit wint, na de zege in de tijdrit van Stefan Schumacher (Gerolsteiner). Het was de vijfde ritzege voor het team Columbia, de ploeg die vorig jaar onder de naam T-Mobile meedeed. Eerder won de Brit Mark Cavendish vier etappes voor de ploeg.

De favorieten deden het rustig aan, ondanks een beklimming van de tweede categorie in de slotfase. De Tsjech Roman Kreuziger (Liquigas) probeerde te ontsnappen in een poging het jongerenklassement spannend te maken, maar wittetruidrager Andy Schleck pareerde zijn aanval. Beiden kwamen met elf seconden voorsprong op het peloton over de finish.

Damiano Cunego kwam gisteren als laatste over de eindstreep. De Italiaan, die vooraf als een van de favorieten voor de eindzege gold, kwam zwaar ten val. Het is nog onzeker of hij vanmiddag van start gaat.

De Fransman Sylvain Chavanel van de ploeg Cofidis rijdt volgend jaar voor de Belgische ploeg Quickstep.

Lees alles over de Tour via nrc.nl/tour