College op vakantie, Amsterdam tijdelijk zonder bestuur

Rotterdam. Amsterdam moet het tot en met maandag stellen zonder bestuur. De burgemeester én de zes wethouders van Amsterdam zijn tegelijkertijd op vakantie. Het locoburgemeesterschap is deze week in handen van Eric van der Burg, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD. De Gemeentewet schrijft voor dat, als het voltallige college afwezig is, het langstzittende gemeenteraadslid de taken van de burgemeester waarneemt. Van der Burg is het op twee na langstzittende raadslid, maar de nummer één en twee lieten het om verschillende redenen afweten. In Het Parool zegt Van der Burg ervan uit te gaan dat hij niets hoeft te doen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt de situatie in Amsterdam ”uitzonderlijk”. In kleine gemeenten gebeurt het nog weleens dat het hele college afwezig is, bij grote steden vrijwel nooit.