Burghardt zorgt voor vijfde zege Columbia

Marcus Burghardt heeft gisteren de achttiende etappe in de Tour de France gewonnen. De 25-jarige Duitser van team Columbia klopte de Spanjaard Carlos Barredo (Quickstep) in een sprint met twee, nadat beide renners na 65 kilometer samen in de aanval waren gegaan. Burghardt is bezig aan zijn derde Tour, het is zijn eerste ritzege in de belangrijkste rittenkoers van het jaar. Vorig jaar won hij ook al de semi-klassieker Gent-Wevelgem.

Burghardt is de tweede Duitser die in deze Tour een rit wint, na de zege in de tijdrit van Stefan Schumacher (Gerolsteiner). Het is meteen ook de vijfde ritzege voor het team Columbia, dat voor het eerst meedoet aan de Tour de France. Eerder won de jonge Brit Mark Cavendish al vier etappes in de sprint. Hij verliet afgelopen weekeinde de Tour om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen.

De klassementsrijders gunden zichzelf een rustdag, ondanks een beklimming van de tweede categorie in de slotfase. Alleen de jonge Tsjech Roman Kreuziger (Liquigas) probeerde nog even te ontsnappen in een poging het jongerenklassement spannend te maken, maar wittetruidrager Andy Schleck (CSC) pareerde onmiddellijk zijn aanval. Beiden kwamen met elf seconden voorsprong op het peloton over de finish.

De 23-jarige Luxemburger gaf na de etappe lachend uitleg bij de jongste ‘dopingaffaire’ uit deze Tour. Ongeveer dertig kilometer na de start was de auto van Johnny Schleck, vader van Andy en Frank, tegengehouden door de Franse douane. Zijn wagen werd ruim een uur doorzocht op verboden middelen, maar er werd niets gevonden. Daarna mocht John Schleck zijn weg vervolgen.

„We waren ervan op de hoogte”, zei Andy Schleck ontspannen nadat hij als tiende over de streep was gereden. „Ik heb er geen problemen mee, de douane moet gewoon zijn werk doen. Het is niet iets waar ik me ongerust over ga maken.”

Lees alles over de Tour via nrc.nl/tour2008

    • Dirk Vandenberghe