Britse regering en providers willen downloadheffing

LONDEN. De Britse regering, internetproviders en bedrijven uit de amusementssector gaan samenwerken om een einde te maken aan het illegaal downloaden in het Verenigd Koninkrijk. De partijen willen een `downloadheffing` die internetgebruikers die muziek van het net halen moeten betalen.

De kosten kunnen volgens het huidige plan oplopen tot 35 euro per jaar, berichtten Britse media gisteren. De opbrengst gaat naar rechthebbende artiesten en ondernemingen en zou zo het downloaden van muziek legaliseren. Zes van de grootste providers in Groot-Brittannië hebben toegezegd aan de plannen mee te werken ”om een aanzienlijke vermindering” te bewerkstelligen van het illegaal kopiëren van muziekopnames. De BBC meldde dat de betrokkenen hier al een door de overheid opgesteld memorandum voor hebben ondertekend.

Eén gevolg van de overeenkomst is dat internetpiraten eerst een waarschuwing krijgen toegestuurd. Ook kinderen moeten leren dat muziekopnames opslaan zonder tegenprestatie illegaal is. Vorig jaar hebben zeker zes miljoen Britten illegaal muziek gedownload. De muziekindustrie claimt meer dan een miljard euro verlies te hebben geleden.