Britse baas TNK-BP weg uit Rusland

Topman Robert Dudley van oliemaatschappij TNK-BP heeft Rusland gisteren verlaten na wat hij noemde „voortdurend lastigvallen van het bedrijf en mijzelf”. Het is een nieuw dieptepunt in de strijd tussen BP en de Russische aandeelhouders van de joint venture.

Dudley’s vertrek kan betekenen dat het Britse energieconcern zijn controle verliest over TNK-BP, dat goed is voor een kwart van BP’s olieproductie en bijna eenvijfde van zijn oliereserves.

„Robert Dudley blijft aan als bestuursvoorzitter en heeft alle bevoegdheden om leiding te blijven geven aan het bedrijf”, hield TNK-BP gisteren vol in een verklaring. Productie en handel van olie zouden geen gevaar lopen.

Het vertrek van Dudley volgt op de weigering van de Russische autoriteiten, afgelopen maandag, om de Brit een nieuw visum te geven. Hij moet van de douane eerst een geldig arbeidscontract overhandigen, aangezien het vorige in december vorig jaar zou zijn verlopen.

BP en de Russische aandeelhouders van TNK-BP – een groep miljardairs – liggen al een tijd met elkaar overhoop. De aandeelhouders eisen het vertrek van Dudley, omdat hij de Britse belangen bij het bedrijf zou voortrekken. BP wil daarentegen de aandeelhouders uitkopen om zijn olieproductie in Rusland veilig te stellen.

President Medvedev had gezegd dat hij in Rusland de wet wilde handhaven, speciaal voor het zakenleven. Dudleys vertrek zal westerse investeerders die BP’s strijd in Rusland volgen nu wellicht de moed doen verliezen.

Lord Robertson, een voormalig Britse minister van Defensie en nu commissaris bij TNK-BP, zei vandaag tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat de Russische aandeelhouders steun krijgen vanuit het Kremlin. Maar die verwerpen de beschuldiging. Ze wijzen erop dat de joint venture geen eigendom is van BP, hoewel BP zich wel zo gedraagt, zeker nu Dudley ook vanuit het buitenland het bedrijf denkt te kunnen besturen. BP heeft volgens hen zelfs niet de controle over het bedrijf, zo lieten zij gisteren in een verklaring weten.

Sinds het conflict tussen BP en zijn Russische partners dit voorjaar uitbrak, zijn tientallen buitenlandse werknemers van TNK-BP gedwongen Rusland te verlaten wegens problemen met de verlenging van hun visa. De joint venture wordt bovendien geconfronteerd met onderzoekingen van de kant van de belastingdienst, de politie en andere Russische autoriteiten. (Reuters, AP, Bloomberg)