boekberichten

50.000 boeken van Glasgow verstuurd naar Nelson Mandela

Glasgow heeft 50.000 boeken naar Zuid-Afrika gestuurd om de 90ste verjaardag van Nelson Mandela te eren, zo meldt de BBC. Een container met de leeswaar vertrok van George Square naar bibliotheken in Mandela’s thuisprovincie aan de Oostkaap. Ook werd een boek met verjaardagswensen vanuit heel Schotland – vooral uit de sociaal-politieke wereld – aan Mandela overhandigd. (DL)

‘Goethe had relatie met beschermvrouwe’

De Duitse schrijver en dichter Johann Wolfgang von Goethe heeft volgens een Duits-Italiaanse geleerde een verhouding gehad met zijn beschermvrouwe, hertogin Anna Amalia, schrijft Der Spiegel. Volgens Ettore Ghibellino zouden de vele brieven die Goethe aan zijn geliefde Charlotte von Stein verstuurde, eigenlijk voor de hertogin zijn bedoeld. Ook zou het toneelstuk Torquato Tasso een vertolking zijn van de relatie tussen Goethe en Anna Amalia. (SK)

Zelfmoordbrieven Akutagawa gevonden

In Tokio zijn de verloren gewaande zelfmoordbrieven van de Japanse prozaïst Ryunosuke Akutagawa (1892-1927) opgedoken, aldus Manichi Daily News. De slechts 35 jaar geworden Akutagawa was een wegbereider van de moderne Japanse literatuur en is bekend van de verhalenbundel Rashomon. De brieven doken op in het huis van Akutagawa’s kleindochter en zijn nu in bezit van het literair museum in Japan. (HC)

Lees de volledige berichten op: nrcboeken.nl

M.m.v. Hans Cottyn, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman.