Boeing met gat in romp

Een Boeing 747-400 van de Australische maatschappij Qantas heeft vandaag een noodlanding gemaakt in de Filippijnse hoofdstad Manila nadat een gat was ontstaan in de romp. Niemand van de 365 inzittenden liep verwondingen op.

Het toestel was op weg van Londen naar Melbourne en had een tussenlanding gemaakt in Hongkong. Toen het weer op kruishoogte vloog, voor het tweede traject, ontstond er een gat van ongeveer 3 meter doorsnee onderaan de romp bij een van de vleugels. Passagiers meldden naderhand aan persbureau AFP dat ze een „enorme knal” hadden gehoord. De cabinedruk viel weg, zodat de passagiers zuurstofmaskers moesten dragen. De Boeing 747 maakte een vrije val van 6 kilometer, alvorens de piloten de controle wisten te herstellen.

Van Qantas is nog nooit een modern vliegtuig verongelukt, een feit dat door veelvuldige herhaling ervan in de film Rainman door acteur Dustin Hoffman algemene bekendheid kreeg.