Beste man, je zeurt over penseelsoorten en verflagen

Internetdaten is ingeburgerd geraakt, en met de gewenning komen de sterke verhalen. Het verhaal van de vrouw die alle hoop had opgegeven, één keer een website voor singles bezocht en zes maanden later dolgelukkig getrouwd en zwanger was.

Het verhaal van het meisje dat elke dag drie keer werd gebeld door haar internetgeliefde uit Egypte; ze kende alleen zijn foto, maar bleef zelfs toen hij om geld begon te vragen smoorverliefd.

Het verhaal van de secretaresse van 250 kilo die op kantoor uren online doorbracht als haar mooie, dunne alter ego – tot leedvermaak van haar baas.

Op mijn eigen, sterkste verhaal ben ik niet trots. Via de gebruikelijke laag van codenamen, korte berichtjes en foto’s had ik een kunstenaar leren kennen. Kunstenaar klonk goed, vond ik. Een originele geest moest dat wezen. We kwamen tot een echte afspraak, op een terras. Na één minuut dacht ik: kunstenaar, beste man, je zeurt over penseelsoorten en verflagen en dit wordt helemaal niets. Ik had geen idee of ik bij hem beter in de smaak viel, maar hij leek niet van plan om onze ontmoeting voortijdig af te breken.

Gelukkig was daar mijn mobiele telefoon. In een spurt van creativiteit deed ik of ik het belsignaal zag, ik nam op, wendde me even af, voerde overtuigend een kort gesprek met niemand en zei toen tegen de kunstenaar: „Dat was mijn ex. Het spijt me, maar ik geloof niet dat ik over hem heen ben.” „Ik vond je al wat bleekjes”, zei de kunstenaar. En ik zei sorry, sorry, en stond op.

Ik zei al: op dit verhaal ben ik niet trots.

Toch moeten we eraan geloven, mijn single vrienden en ik. Internetdaten mag dan een chaotisch, bruut systeem zijn, het is er nu eenmaal, en het lijkt soms de enige manier om de zaak in beweging te krijgen. Een gescheiden vriend vergelijkt het met meedoen aan de loterij: je weet dat je kans één op een miljoen is, maar je koopt toch steeds weer een lot. Een andere vriend, een veertiger, zei een keer: „Je moet een héleboel kikkers kussen, tegenwoordig. Daar moet je doorheen. Maar uiteindelijk komt er iets.”

En toen kwam hij met zijn sterke verhaal, over een zeeman die alle grote zeeën bevoer, totaal vereenzaamd aanspoelde en nu, dankzij internet, een lieve vrouw aan zijn zijde heeft.

Aaf heeft tot 11 augustus vakantie.

Lees de columns van Sandra op nrcnext.nl/sandra

    • Sandra Heerma van Voss