Beschadigde Mosley andermaal winnaar

Max Mosley behaalde begin vorige maand al zijn eerste overwinning in de seksaffaire waarin hij de hoofdrol speelde. Nadat eind maart de Britse tabloid News of the World een in het geheim opgenomen video op zijn website had gezet, waarin Mosley zich op sadomasochistische wijze vermaakt met vijf prostituees, slaagde hij er in zich te handhaven als voorzitter van de internationale autofederatie (FIA). Ondanks verzet van enkele grote automobielverenigingen, zoals de Amerikaanse (AAA) en de Duitse (ADAC), spraken de meeste leden van de FIA op een speciale vergadering in Parijs hun vertrouwen in hem uit. Ook prominenten uit de Formule 1 drongen aan op zijn aftreden.

Gisteren behaalde de 68-jarige Mosley een zege op de krant die had beweerd dat het om een nazi-orgie ging. Volgens de rechtbank in Londen was daar geen bewijs voor en was er daarom ook geen reden over deze privézaak te berichten. De zaak lag ook gevoelig omdat Mosley de zoon is van de Britse fascistenleider Oswald Mosley, op wiens huwelijk Adolf Hitler een van de gasten was.

Mosley kreeg een schadevergoeding van 76.000 euro. News of the World moet ook de juridische kosten betalen die (jurist) Mosley heeft gemaakt. Die worden geschat op een bedrag tussen een half miljoen en een miljoen euro.

Mosley had toegegeven dat hij sadomasochistische spelletjes met de vrouwen had gespeeld, maar die waren volgens hem privé en hadden geen nazistische trekjes. Hij vertelde voor de rechter dat hij zich al 45 jaar regelmatig door prostituees liet slaan en vernederen, tegen betaling van soms 3.000 euro, en dat zijn vrouw niet op de hoogte was van deze buitenechtelijke activiteiten.

Volgens de rechter mocht Mosley er „in redelijkheid van uitgaan dat de seksuele activiteiten een privé-aangelegenheid waren, tussen volwassenen op privéterrein”. Mosley sprak de hoop uit dat tabloids voortaan van dit soort berichtgeving zullen afzien.

Mosleys termijn als FIA-voorzitter loopt oktober 2009 af.