België

België Jan Robert Kemzeke Aan A11 van Antwerpen naar Knokke ligt op een groot en ruig terrein met bos, graslandjes, vijvers, loodsen en kassen de Verbeke Foundation. De daar tentoongestelde collectie moderne en hedendaagse kunst, vooral collages en assemblages, is een van de grootste van West-Europa. Deze zomer staat ‘kinetische’ kunst in de schijnwerpers, met werken van tientallen kunstenaars. Van de vader van de bewegende kunst Jean Tinguely uit de vroege jaren vijftig tot hedendaagse kunstenaars. Overnachten op het terrein kan in kunstwerken van Joep van Lieshout en Kevin van Braak. Vision in Motion – Motion in Vision, Verbeke Foudation, Westakker, Kemzeke (Stekene), do t/m zo 11-18u. Inl 0032 37892207 en www.verbekefoundationcom Brussel Sinds 1965 is het traditie om het Koninklijk Paleis in Brussel na de nationale feestdag (21 juli) zo’n twee maanden voor het publiek open te stellen. Het indrukwekkende gebouw in neo-stijlen, middenin de stad, werd in 1829 opgeleverd, één jaar voor de Belgische afscheuring. Het dient als werkpaleis voor de vorst en men ontvangt er hoogwaardigheidsbekleders. Beroemd zijn de prachtige salons, de vele kroonluchters en de kunstwerken die de huidige koningin Paola er liet uitvoeren, zoals Heaven of Delight, de door Jan Fabre met de blauwgroene schildjes van Thaise kevertjes letterlijk schitterend versierde Salon des Glaces. Koninklijk Paleis, Paleizenplein, Brussel, t/m 7 september di t/m zo 10-17u. Inl www.monarchie.be En verder Diva’s (don’t) die t/m 17 augustus, Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek 0032 25310130, www.kasteelvangaasbeek.be; Poëziezomer t/m 7 sept Watou 0032 57388093, www.poeziezomerswatou.be; Johan Muyle t/m 21 sept Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078200, www.bozar.be; Georges Vantongerloo t/m 31 aug., PMMK, Oostende 0032 59508118, www.pmmk.be beweging met konijn

Kemzeke

Aan A11 van Antwerpen naar Knokke ligt op een groot en ruig terrein met bos, graslandjes, vijvers, loodsen en kassen de Verbeke Foundation. De daar tentoongestelde collectie moderne en hedendaagse kunst, vooral collages en assemblages, is een van de grootste van West-Europa. Deze zomer staat ‘kinetische’ kunst in de schijnwerpers, met werken van tientallen kunstenaars. Van de vader van de bewegende kunst Jean Tinguely uit de vroege jaren vijftig tot hedendaagse kunstenaars. Overnachten op het terrein kan in kunstwerken van Joep van Lieshout en Kevin van Braak.

Vision in Motion – Motion in Vision, Verbeke Foudation, Westakker, Kemzeke (Stekene), do t/m zo 11-18u. Inl 0032 37892207 en www.verbekefoundationcom

Brussel

Sinds 1965 is het traditie om het Koninklijk Paleis in Brussel na de nationale feestdag (21 juli) zo’n twee maanden voor het publiek open te stellen. Het indrukwekkende gebouw in neo-stijlen, middenin de stad, werd in 1829 opgeleverd, één jaar voor de Belgische afscheuring. Het dient als werkpaleis voor de vorst en men ontvangt er hoogwaardigheidsbekleders. Beroemd zijn de prachtige salons, de vele kroonluchters en de kunstwerken die de huidige koningin Paola er liet uitvoeren, zoals Heaven of Delight, de door Jan Fabre met de blauwgroene schildjes van Thaise kevertjes letterlijk schitterend versierde Salon des Glaces.

Koninklijk Paleis, Paleizenplein, Brussel, t/m 7 september di t/m zo 10-17u. Inl www.monarchie.be

En verder

Diva’s (don’t) die t/m 17 augustus, Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek 0032 25310130, www.kasteelvangaasbeek.be; Poëziezomer t/m 7 sept Watou 0032 57388093, www.poeziezomerswatou.be; Johan Muyle t/m 21 sept Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078200, www.bozar.be; Georges Vantongerloo t/m 31 aug., PMMK, Oostende 0032 59508118, www.pmmk.be

    • Jan Robert