Zo populair zijn theologen niet

In het artikel ‘Vooruit, theologie dan maar’ adviseert arbeidsmarkteconoom Frank Cörvers van de Universiteit Maastricht jongeren om theologie te studeren, vanwege de grote kansen op een baan (nrc.next, 16 juli). Ik kan me niet voorstellen dat deze man daar echt marktonderzoek naar heeft gedaan. Ja, veel afgestudeerde theologen vinden snel een baan, als ze predikant worden en de kansel opgaan. Maar heb je daar geen zin in, dan is theologie studeren net zo kansloos als menig andere alfastudie. Vul het trefwoord ‘theologie’ in op Werken bij de overheid en het aantal vacatures is nul. Op Monsterboard.nl: ze zoeken een systeembeheerder bij geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Nationale Vacaturebank: nul (op 52.545 vacatures!).

En voor niet-technische banen zonder specifieke studievoorkeur zoeken ze geen theologen, maar mensen die een (levende) taal spreken, of mensen die iets van organisaties weten. Wil je niet bij een bedrijf of organisatie, maar het onderzoek in? Verwacht niet dat er wat te halen valt bij subsidieverstrekkers, want die geven hun geld liever aan onderzoeken die ‘maatschappelijk nut’ hebben – medische of scheikundige onderzoeken dus. Niet dat niemand theologie moet studeren. Integendeel vooral doen! Het is een van de mooiste en meest afwisselende studies die er is. Maar denk niet dat je kostje gekocht is.

Tessel Jonquière, theoloog

Amsterdam

Brieven en opiniestukken kunt u o.v.v. naam en woonplaats sturen naar opinext@nrc.nl

    • Theoloog Amsterdam
    • Tessel Jonquière