Winst van Boeing gedaald

De winst van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is in het tweede kwartaal gedaald met 19 procent. Dit heeft het bedrijf gisteren op zijn hoofdkantoor in Chicago bekendgemaakt.

Oorzaak vormt de vertraging in de aflevering van militaire toestellen en de 787 Dreamliner, een nieuw passagiersvliegtuig.

Boeing boekte een kwartaalwinst van 852 miljoen dollar (543 miljoen euro). Vorig jaar bedroeg de winst in het vergelijkbare kwartaal nog 1,05 miljard dollar. De omzet stagneerde op 17 miljard dollar. Boeing moest een bedrag van 248 miljoen dollar afschrijven wegens late aflevering van militaire toestellen aan Australië.

Maar topman Jim McNerney zei gisteren op een persconferentie „groot vertrouwen” te hebben dat Boeing het verlies zal goedmaken. Het bedrijf stelt zijn productiedoelen niet naar beneden toe bij.

Amerikaanse analisten trekken de prognose van Boeing in twijfel. Vorig week kondigde Boeing een nieuw probleem aan bij de 787 Dreamliner, ditmaal met het remsysteem. De 787, een vliegtuig dat grotendeels van kunststof is gemaakt, had in mei van dit jaar al commercieel zullen vliegen, maar heeft inmiddels om diverse redenen zeker anderhalf jaar vertraging opgelopen. Het aandeel Boeing daalde gisteren aan de beurs van New York met 3,7 procent naar 66,72 dollar.