Wethouder R’dam weg

Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur, GroenLinks) heeft zijn functie neergelegd binnen het Rotterdamse stadsbestuur. Dat heeft zijn partij gisteren meegedeeld. „Hij ervaart te weinig steun van de andere coalitiepartijen (PvdA, CDA en VVD, red.) om de rit uit te zitten”, zei raadslid Arno Bonte van GroenLinks. Zelf was Kaya niet bereikbaar voor commentaar.

Kaya (35) lag sinds zijn aantreden, ruim twee jaar geleden, regelmatig onder vuur wegens een vermeend gebrek aan visie en daadkracht. De laatste weken spraken ook de coalitiepartijen openlijk hun onvrede uit. Zo kwam de ex-bedrijfsarts in aanvaring met het CDA over zijn kunstbeleid, en hekelde de PvdA zijn „geschonden belofte” over een nieuw onderkomen voor homojongeren. VVD-raadslid Bas van Tijn noemde Kaya’s integratieplannen „gekeuvel aan de Maas”.

GroenLinks zegt het college trouw te blijven en is op zoek naar een vervanger. Oud-wethouder Herman Meijer (61) is een van de kandidaten.