Weet jij het? Ik ben denk ik gewoon geniaal

Meisjes denken vaak dat hij over andere vrouwen zingt.

Dat is vet, vindt Willie Wartaal, dan kan hij extreme dingen blijven zeggen.

Foto Daniëlle van Ark Willie Wartaal foto: Dani‘lle van Ark Ark, Daniëlle van

„Willie”, stelt hij zich voor, en dan: „Ollie”. Willie Wartaal is het pseudoniem van Ollie Locadia, een van de drie rappers van viermansformatie De Jeugd van Tegenwoordig. „Willie is een uitvergroting van alles wat ik ben”, legt hij later in het gesprek uit. „Willie is Ollie op zaterdagavond. Ollie is anders. Willie kent geen maandagochtend.”

De Jeugd van Tegenwoordig, die in 2005 een enorme hit scoorde met Watskeburt, bracht dit voorjaar de tweede cd uit, De Machine. Vlak daarvoor had Willie zelf een top-10-hit met Konijntje, als zanger van het gelegenheidsduo Aka The Junkies.

Het nummer typeert fraai de gespletenheid van Willie/Ollie. Het is bijna een kinderliedje, want er klinkt geen onvertogen woord in regels als ‘Kom op konijntje doe maar wiebelen, wiebelen’. Tegelijk hoort iedereen hoe hitsig en dubbelzinnigheid het is.

Wat is je rol bij De Jeugd?

„Pepijn, Fur en ik hebben een even groot aandeel. We bedenken samen een refrein en daarna gaan we aan onze eigen teksten werken. Dan help je de ander waar nodig.”

Keur je weleens wat af van elkaar?

„Is weleens gebeurd, maar bijna nooit. We zijn ook fan van elkaar.”

Jay-Z schrijft zijn teksten in zijn hoofd. Hoe werk jij?

„Als ik niks opschrijf, vergeet ik dingen, merkte ik. Ik vind het leuk om te schrijven. Eerst levert Bas Bron een beat, en daarbij bedenk ik de klank. Die moet in de flow passen: euh-ah, euh-euh-ah. Als dat vet klinkt, plaats ik daar de woorden bij.”

Waar komen de woorden vandaan?

„Overal vandaan. Ik weet het niet man. Ik ben denk ik gewoon geniaal. Het kan iets zijn wat ik droom, wat ik hoor, lees of heb gezien. Ik ben er sowieso altijd mee bezig.”

Het gaat vaak over seks, uitgaan, drinken.

„Dat is wat ik meemaak. Dat is wat we zien.”

In teksten valt dan de naam van de Amsterdamse club Jimmy Woo.

„De Jimmy Woo is de westerse wereld ten top: sletten en rijke gasten die op zoek zijn naar elkaar zonder gedoe eromheen. Het is echt de plek om te zien hoe dat gaat.”

Waarom is dat de westerse wereld ten top en niet, laten we zeggen, het parlement?

„Zo is het in het Westen: iedereen is rijk. Zelfs als je denkt dat je niet rijk bent, ben je rijk. Mensen komen op die rijkdom af: zie daar de Jimmy Woo.”

Wel opvallend dat in de Jimmy Woo de geldbezitters mannen zijn en de geldzoekers vrouwen.

„Vrouwen plaatsen zichzelf in die rol. Moeten ze maar niet op billboards en in clips zichzelf tentoonspreiden. Ik denk dat vrouwen denken dat het hun taak is. Het is ook een kwestie van gewenning. Als je voor een videoclip een schaars gekleed meisje zoekt, dan hoef je maar één telefoontje te plegen. Dat is misschien wel dom van vrouwen.”

En De Jeugd is er niet om vrouwen uit de droom te helpen?

„Nou, weet ik niet. We kaarten dat soort zaken wel aan. Maar wij zijn niet de gasten die de wereld gaan verbeteren. We laten zien dat het er is. En dan kan iedereen er het zijne van denken.”

Waarom zitten er in jullie clips geen schaars geklede vrouwen?

„We weten dat de muziek heel goed is en we hebben geen naakte vrouwen nodig om ons te verkopen. Ik hou er ook gewoon niet van. Het is dom.”

Jullie teksten gaan wel veelal over het seksueel gebruik maken van vrouwen. Waarom niet in clips en er wel over zingen?

„Het is leuk om zulke dingen te zeggen. Het kan ook eigenlijk niet. Het is niet iets waar je stoer over zou moeten doen. Daarom is het vet om het juist wel te doen.

Maar ik wil niet met zulke vrouwen te maken hebben. Dan moet ik op de set aardig tegen iemand gaan doen die naakt in een videoclip wil. Ik kan er ook niet goed tegen als vrouwen zich profileren als lekker of sexy. Ik zou me schamen als ik een vrouw was.

Als Beyoncé en Britney Spears in videoclips gekleed zouden gaan, gaat die muziek echt niet minder verkopen denk ik. Je hoeft toch niet zo op tv? Heb je dochters? Wat zou je ervan vinden als je dochter op haar zestiende zo gekleed in videoclips ging?”

Het gaat om het gedrag, niet om de kleding.

„Maar sommige mensen redeneren dat als je je zo kleedt je waarschijnlijk ook een hoer of een slet bent.”

Dat is hoe verkrachters praten: ze vroeg erom. Dat is toch geen houdbare opvatting?

„Het is ook dom. Gelukkig heb ik geen kinderen. Als ik een dochter zou hebben, zou ik niet willen dat wie dan ook zou kunnen denken dat het een slet is.”

Als je niet tegen schaars geklede vrouwen kunt, dan zijn hiphop- en r&b-video’s niks voor jou.

„Al sinds ik veertien ben, kijk ik met Fur alleen maar videoclips. Die vrouwen zien we niet eens meer. We kijken naar het shot en hoe het gefilmd is.

Maar goed, ik ben er wel dubbel in. Het zijn ook mooie plaatjes. Net als een vrouw in bikini bij een auto. Het slaat nergens op, maar dat is toch wel vet.”

In je solonummer ‘Deze donkere jongen komt zo hard’ op ‘De Machine’, zing je: ‘Geef me je nummer. Geef het snel. Laat je tieten zien. Dan weet je zeker dat ik bel.’ Hoe is het om dat vier per week te zingen?

„Ik wil eigenlijk gewoon popmuziek maken. Mijn nummer ligt makkelijk in het gehoor. Het arrangement is echt pop: couplet-refrein-bruggetje-refrein. En alles rijmt. Dat maakt het heel toegankelijk. En het gaat over seks. Dat willen mensen graag horen. Het is wel gemaakt met een knipoog.”

Waar zit de knipoog in?

„In de overdrijving, in de verheerlijking van Willie Wartaal. Dat is grappig. Je moet het niet doodanalyseren. Het is muziek.”

Krijg je nooit op je kop van een vrouw?

„Ik vroeg het laatst aan een vriendinnetje. Ik zeg een heleboel vrouwonvriendelijke dingen, die soms best extreem zijn. Waarom krijg ik daar nooit commentaar op? Zij zei: meisjes denken: het gaat niet over mij, hij zingt over andere vrouwen. Toen dacht ik: ah, vet, ik kan het gewoon blijven zeggen.”

Dit jaar was je medepresentator van het kinderprogramma ‘Villa Life’. Waarom deed je dat?

„Ik vind kinderen leuk. Leuker dan volwassenen. Als ze een ijsje eten, dan zijn ze alleen bezig met dat ijsje. Als een volwassenen een ijsje eet, denkt-ie aan het aantal calorieën, en of-ie ijs op zijn kin heeft zitten. Een kind is puurder.”

Kuiste je je taalgebruik bij kinderen?

„Dat gaat vanzelf. Ik heb meer als ik met volwassenen ben: o ja, nog een keertje kanker zeggen.”

Stukjes uit ‘Konijntje’, zoals ‘Doe maar dansen’ en ‘Huppelhuppel’ zitten ook in nummers van De Jeugd.

„Dat is hoe ik praat. Dat is wie wij zijn. We namen het nummer op na een avond vol drugs en dit was het enige wat nog uit mijn mond kwam. Ik kon niet schrijven, maar ik wist wel dat ik iets met een konijntje wilde, want die hebben veel seks. Ik dacht: ik freestyle wel wat, ik praat gewoon. ‘Konijntje’ is een lekker woord om te zeggen.”

Had je net als Fur een nummer over liefdesverdriet kunnen schrijven?

„Nee, dat zou ik niet durven. Voor de balans op het album, tussen de feestnummers, is het goed dat hij het wel deed. Maar nu gaat hij er mee geconfronteerd worden in interviews. Dat zou ik niet willen.”

Het past niet bij Willie Wartaal?

„Nou, dat vindt Ollie niet leuk. Willie heeft er schijt aan.”

De Jeugd van Tegenwoordig staat zaterdag 16 augustus op Lowlands, Bravo, 15.00 - 15.35 uur

    • Ron Rijghard