Veel dieren hebben zware parasieten

rotterdam, 24 juli. Het gezamenlijke gewicht van parasieten is niet te verwaarlozen. Althans, dat geldt voor enkele kustgebieden in Mexico en de Amerikaanse staat Californië. De parasieten maakten 0,1 tot wel 3 procent uit van het gewicht van hun gastheren en dat is `substantieel`, schrijven Californische ecologen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Hoewel er steeds meer aandacht is voor de functie van parasieten in de natuur, was het idee dat hun biomassa toch nooit belangrijk was. Maar dat is niet altijd zo, blijkt uit dit onderzoek. De biologen verzamelden aan de kust meer dan 17.000 dieren (vooral slakken) en sneden ze open om het gewicht van hun parasieten te meten. Vooral de zogeheten trematoden legden gewicht in de schaal. Dat zijn parasitaire wormen van ongeveer een millimeter lengte - ze zaten veel in slakken. De biologen benadrukken dat de parasieten niet alleen veel wegen, maar bijvoorbeeld ook invloed hebben op het energiegebruik van hun gastheren. Die hebben meer energie nodig om beschadigd weefsels te repareren. De biologen vonden in de drie onderzochte kustgebieden 199 niet-parasitaire en 138 parasitaire diersoorten.