Twintig onderbroeken

Voor veel muzikanten is Lowlands slechts een van de vele festivals die ze deze zomer bezoeken.

Wat neem je mee als je maanden onderweg bent?

De koffer van het Canadese electroduo Crystal Castles, gefotografeerd in Paradiso, Amsterdam. Crystal Castles is te beluisteren via last.fm en via youtube.com Via de site van Yeasayer zijn gratis nummers te beluisteren, yeasayer.net Het Britse duo Blood Red Shoes beluister en bekijk je via 3voor12.vpro.nl Chrystal Castles, koffer Paradiso, Amsterdam 18/06/08 foto: Danielle van Ark Ark, Daniëlle van

. Je gaat op tournee. Als bagage heb je je instrumenten, versterkers en een koffer met kleren. Hoeveel T-shirts en schone onderbroeken zitten er in die koffer? Heb je speciale podiumkleren? Bezoek je tijdens de tour een wasserette? Kan het je schelen als je stinkt?

nrc.next vroeg het aan de sterren van Lowlands.

Ethan Kath, van het Canadese electroduo Crystal Castles: „Deze zomer zijn we ongeveer twee maanden op tournee, we spelen op negen festivals in Europa. In mijn tas zitten: een jasje, een broek, een paar schoenen, en een stapel T-shirts. Ik draag dus eigenlijk steeds dezelfde kleren. Eens in de vijf dagen wissel ik van shirt. En als die allemaal vies zijn, ga ik op zoek naar een wasserette.

„Mijn T-shirts zijn ‘bandshirts’ van groepen die ik goed vind, bijvoorbeeld Sonic Youth of Bikini Kill, of gewoon van muzikanten met wie we hebben opgetreden. Er is een vuistregel: treed nooit op in een shirt van je eigen band. Dat mag alleen als je in een klassieke rockband speelt, zoals Motörhead of Iron Maiden. Voor gewone stervelingen geldt: al stink je naar vuilnis, draag nóóit je eigen merchandise.”

Is Ethan Kath ijdel? „Ik ben de minst ijdele man die er bestaat.”

Drummer Steven Ansell, die samen met gitariste Laura-Mary Carter het Britse duo Blood Red Shoes vormt, antwoordt op de vraag naar ijdelheid: „Ik zou graag zeggen dat ik het niet ben, maar eerlijk gezegd, ja, ik ben ijdel, dat wil zeggen wat betreft make-up, niet als het om kleren gaat.

„Ik draag altijd mascara, en ik voel me raar als ik het niet op heb. Daarom heb ik twee stuks bij me: een in mijn koffer, een in mijn laptop. Als ik een van beide kwijtraak, heb ik er altijd nog een.

„In mijn koffer zitten alle T-shirts die ik bezit, een stuk of twintig. Want je weet maar nooit wanneer je weer een wasserette tegenkomt. Laatst was ik door mijn onderbroeken heen. Toen liep ik vier dagen zonder. Toch zijn Laura en ik veel hygiënischer dan andere muzikanten. We douchen meestal drie keer per dag: na het opstaan, na de soundcheck, en na de show. De meeste bands dragen steeds dezelfde kleren, en slapen er zelfs in. Als Laura en ik zulke mensen zien of ruiken, gebaren we naar elkaar: ‘Yuk!’.

„Laura neemt een koffer vol met kleren mee op tournee. Voor we gaan optreden duurt het uren voor ze de juiste combinatie heeft gevonden. In haar koffer zitten minstens vijf paar schoenen, en ze heeft een speciale flight case voor haar make-up, haarproducten, een föhn en alle kleuren oogschaduw.”

Anand Wilder en Luke Fasano, gitarist en drummer van het experimentele rockgezelschap Yeasayer noemen ondergoed als belangrijkste onderdeel van de bagage. „Twintig onderbroeken en sokken. Ik heb maar één jeans en die draag ik tot het niet meer kan”, zegt Wilder. Fasano: ,,Ik heb ook één broek en daar was ik uitgescheurd tijdens het basketballen. Vanochtend heb ik een nieuwe gekocht bij een Belgisch tankstation, hij is wit en stevig. Ik koop graag mijn kleren bij dat soort rare winkels, daar vind je weleens iets aparts.” Wilder: „Ik heb twee paar schoenen bij me, een paar nette en een paar basketbalschoenen. Die nette schoenen zijn voor de optredens. Niet omdat ik er netjes uit wil zien, maar omdat ze dunne zolen hebben, dat heb ik nodig om mijn effectpedalen beter te kunnen bedienen.” Fasano: „De basketbalschoenen zijn om mee te basketballen. Dat doen we zo vaak mogelijk, om in vorm te blijven. Die grote basketbal nemen we niet mee vanuit Amerika. We kopen er altijd een als we ergens aankomen.” Wilder: „Heel belangrijk is ook een waszak. Want je wilt natuurlijk niet dat je vuile onderbroeken tegen je schone aanliggen.”

Ana Rezende, gitariste van het Braziliaanse CSS, dat vorig jaar op Lowlands speelde, vertelt dat je inpakken moet leren. „Voor onze eerste tour had ik een tas vol handdoeken bij me. Maar handdoeken liggen nu juist altijd in de kleedkamers. Nu ik het langer doe, weet ik: neem zo min mogelijk mee, en alleen kleren die lekker zitten. Twee broeken, een stel T-shirts, een dikke jas, een dunne jas en twee paar Converse-basketbalschoenen. Die zijn lekker compact in je tas. We hebben inmiddels geleerd dat je voor een optreden juist geen schone kleren moet aantrekken. Ze worden toch vies! Aan het eind van de tour stinken we allemaal. Maar dat hoort erbij. Behalve als je Gwen Stefani bent, dan heb je je eigen wardrobe team. Een eigen wardrobe team... Ja, daar streef ik naar.”

Blood Red Shoes , zaterdag 16 augustus, India, 16.30 - 17.30, Yeasayer zondag 17 augustus, India, 16.45 - 17.45, Crystal Castles zondag 17 augustus, X-ray, 20.00 - 20.50

    • Hester Carvalho