Televisie Voorkeur

Voor de (Duitse) televisiekijkers die (nog) niet met vakantie zijn presenteert Jörg Pilawa een infotainment-achtige spelshow rond het thema reizen. Pilawas grosse Weltreise, ARD 20.15-21.45u. ARD/WDR PILAWAS GROSSE WELTREISE Das ultimative Sommerquiz Teil 3, am Donnerstag (24.07.08) um 20.15 Uhr im Ersten. Jšrg Pilawa nimmt die Zuschauer und 18 prominente GŠste mit auf eine Weltreise der besonderen Art. Eine spannend-unterhaltsame Tour um die Welt mit jeder Menge †berraschungen im GepŠck. © WDR/Thorsten Jander,(M:I.Zimmermann,) honorarfrei - Verwendung gemŠ§ der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter WDR-Sendung bei Nennung "Bild:WDR/Thorsten Jander.(S2), WDR-Pressestelle,Tel. 0221 220-4405 oder -2408, Fax -8471, mail fotoredaktion@wdr.de WDR/Thorsten Jander

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor het bezoek van presidentskandidaat Barack Obama aan Duitsland. Meer dan 45 jaar na Kennedy en ruim 20 jaar na Reagan houdt ook hij een toespraak in Berlijn. Europa kijkt gespannen toe. Historicus Thomas von der Dunk, Amerika-deskundige Willem Post en een Nederlandse afvaardiging van ‘Democrats Abroad’ geven commentaar het bezoek. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. De scientologykerk heeft een slechte reputatie. Leden zou veel geld afgetroggeld worden. Tegenstanders en ex-leden zouden stelselmatig te maken krijgen met intimidatie. BBC-verslaggever John Sweeney onderzocht of de kerk, waarvan veel Hollywoodsterren lid zijn, inmiddels wat milder is geworden. Beelden uit deze reportage, waarin Sweeney woedend tekeer gaat tegen een woordvoerder van Scientology, gingen vorig jaar al de wereld rond, maar als gevolg van juridische stappen van Scientology kon de film een jaar lang niet in het buitenland getoond worden. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het bezoek van Barack Obama aan Berlijn, met reacties van zijn achterban in Amerika. Verder halen Berlijners herinneringen op aan het historische bezoek van president John F. Kennedy aan de stad. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: Huizen van Hristina. Portret van de jonge Bulgaarse vrouw Hristina , die illegaal in Nederland verbleef. Zij studeerde landbouweconomie, maar had in Nederland een baan als werkster. Met foto’s legde Hristina , die door de wijzigingen in de EU-verdragen inmiddels legaal is, haar bestaan vast. Herh. Ned.2, 23.15-0.10u.

praatprogramma

De weg naar goud. Olympische sporters over hun ambities, dromen en teleurstellingen. Afl.: Guillaume Elmont. Hij werd in 2005 wereldkampioen judo in de klasse tot 81 kilogram, de eerste wereldkampioen na 34 jaar bij de heren sinds Wim Ruska. Nu is olympisch goud in Peking hoofddoel voor de beroepsmilitair, die bijna klaar is met zijn studie klinische psychologie. Hij kan zich nu door de samenwerking met defensie richten op zijn topsportcarrière alsook op zijn maatschappelijke loopbaan. Ned.1, 22.35-23.05u.

informatief

Sterren op het doek. Nieuwe reeks waarin Bekende Nederlanders door kunstenaars met uiteenlopende stijlen worden uitgebeeld, terwijl ze met Hanneke Groenteman praten over hun leven. Afl. 4. Bennie Jolink. Ned.2, 21.15-22.00u.

Studio Sport document: Jan Janssen. Terugblik op de Tour de France van 1968. Jan Janssen en Herman van Springel, de hoofdrolspelers van toen, kijken terug op de ronde waarin Janssen de eerste Nederlandse eindoverwinnaar ooit werd. Met archiefbeelden. Ned.2, 21.15-22.10u.

The power of art. Kunsthistorische reeks van Simon Schama die deze keer het schilderij Korenveld met kraaien van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh (1853-1890) analyseert. Canvas, 21.50-22.45u.

John Barrowman: The making of me. De Schots-Amerikaanse acteur, zanger en presentator John Barrowman (1967) daagt wetenschappers uit om te verklaren waarom hij homoseksueel is. Met hulp van vrienden, familie, psychologen en genetische onderzoekers – en via een breinscan waarvoor hij zijn claustrofobie moest overwinnen – onderzoekt hij of zijn seksuele voorkeur is bepaald door aanleg of opvoeding. BBC 1, 22.00-23.00u.

Keuringsdienst van Waarde. Consumentenprogramma over eten. Over de voorlichting bij natuurproducten. Honing is braaksel van bijen, maar dat staat nooit op het etiket. Herh. Ned.3, 22.05-22.35u.

Over vaders en zonen. Hugo Borst zoekt gevoelige plekken in de relatie tussen Jan en Jesper Ykema. Eind jaren tachtig beleeft schaatser Jan Ykema (45) groot olympisch succes. Maar na zijn carrière belandt hij in de goot door cocaïneverslaving. Inmiddels clean en afgekickt maakt Jan samen met zijn zoon, maar ook met zijn eigen vader, de balans op. Herh. van 22-5-2008. Ned.2, 22.45-23.15u.

muziek

Walk on by: Atlantic crossing. Vijfde deel van achtdelige BBC-documentairereeks over de geschiedenis van de popmuziek. Tot het begin van de jaren zestig domineerde de Amerikaanse muziekindustrie, maar als in 1963 de Beatles het podium betreden, is het gedaan met deze suprematie. Britse popgroepen als The Rolling Stones, The Kinks en The Animals geven voortaan de toon aan. Canvas, 23.15-0.05u.

humor

Monty Python’s flying circus: Full frontal nudity. Met o.m. Hell’s grannies en de Dead Parrot-sketch. Canvas, 22.45-23.15u.

Sport

Tourjournaal. Dagelijks nieuws uit de Tour de France. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France met als gasten basketbalcoach Ton Boot en de band Rowwen Hèze met het wielerlied Nar Boave. Ned.1, 23.05-23.55u.

Tour 2008. Praatprogramma over de Ronde van Frankrijk met als gasten ex-wielrenner Dirk De Wolf en de Vlaamse muzikant Ronny Mosuse. Presentatie Karl Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag. De 19de etappe gaat van Roanne naar Montlucon, over een afstand van 165 km. Morgen, Ned.1, 14.30-17.35u.