Tasmaanse duivel evolueert razendsnel

rotterdam. Hoe razendsnel evolutie kan verlopen, blijkt uit nieuw onderzoek naar Tasmaanse duivels, buideldieren op het Australische eiland Tasmanië. Sinds twaalf jaar heerst onder de dieren een dodelijke, besmettelijke kanker waardoor uitsterving dreigt: op sommige plaatsen is al 90 procent van de populatie uitgeroeid. In reactie werpen veel meer vrouwtjes al in hun eerste jaar jongen, zo toont biologisch onderzoek in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (online) van vorige week aan. Een klein deel van de vrouwtjes wordt van nature al in het eerste levensjaar vruchtbaar. Inmiddels ontwikkelt 30 tot 60 procent van de vrouwtjes zich in de meeste populaties zo snel. Zo kunnen de dieren hun genen voor ze overlijden doorgeven - vaak al terwijl de jongen van het eerste nest opgroeien.