Spaghetti met amandelen

Voor 2 personen:30 gr geblancheerde amandelen1 bottarga van harderkuit175-200 gr spaghettizout en zwarte peperkorrels1 dl olijfolie extra vergine2 teentjes knoflook, overlangs gehalveerd2 eetlepels fijngesneden gladde peterselie

Bottarga is in vorige recepten meerdere malen aan de orde geweest. De lichtgezouten en gedroogde kuit van harder of tonijn wordt verkocht bij Italiaanse delicatessenwinkels en goed gesorteerde mediterrane winkels, die de bottarga desnoods voor klanten kunnen bestellen.

Koop een hele bottarga van harderkuit, die weegt 180-200 gram. Bottarga van tonijnkuit wordt in stukken verkocht en is veel sterker van smaak, dus houd daar rekening mee bij de bereiding. Rasp de benodigde hoeveelheid bottarga en bewaar het restant in plastic folie gewikkeld in een goed sluitend bakje in de ijskast. Bottarga gaat lang mee, maar zal, als hij eenmaal is aangebroken, mettertijd iets uitdrogen. Bewaar deze prijzige lekkernij dus geen maanden, maar rasp de bottarga vaak over spaghetti die soms wordt gecombineerd met een niet al te opdringerig smakend ingrediënt. Ditmaal geblancheerde amandelen.

Bereiding: Rasp de amandelen fijn in een ‘amandelmolentje’ of in een kaasrasp voor harde Italiaanse kaas waarbij de te raspen ingrediënten krachtig kunnen worden aangedrukt. Rasp de bottarga eveneens fijn, maar doe dat op een goed handraspje. Kook de spaghetti bijtgaar in kokend en gezouten water. Verhit tegen het einde van de kooktijd van de spaghetti de olijfolie in een hapjespan even kort op hoog vuur. Verwijder de vliesjes en de groene kern van de knoflookhelften. Neem de hapjespan van het vuur. Druk de knoflook door de knijper boven de hapjespan en roer meteen ook de peterselie door de olie.

Giet de spaghetti af in een bolzeef (bewaar iets van het kookvocht) en schep de nog vochtige pasta door het oliemengsel samen met de geraspte amandelen en de bottarga. Voeg nog een scheut kookvocht toe om het gerecht soepel te houden. Proef de spaghetti, breng definitief op smaak met zout maal er nog ietsjes peper over. Serveer direct in voorverwarmde diepe borden.

Florine Boucher

Morgen: courgettebloem met vis

    • Florine Boucher