Rijken tegen roken

Twee van de rijkste mensen op aarde, Bill Gates en Michael Bloomberg, trekken samen 500 miljoen dollar (319 miljoen euro) uit voor een wereldwijde campagne om mensen van het roken af te helpen.

Gates, oprichter van Microsoft, en Bloomberg, oprichter van persbureau Bloomberg en nu burgemeester van New York, waarschuwen dat deze eeuw 1 miljard mensen in de wereld voortijdig zullen sterven door ziektes gerelateerd aan roken.

Nu in het Westen roken gaandeweg taboe wordt en rokers als paria’s worden beschouwd, verschuiven tabaksmultinationals hun aandacht naar Azië en Afrika. Momenteel roken in de wereld 1 miljard mensen. De komende vijf jaar willen Gates en Bloomberg met campagnes mensen waarschuwen voor de gevaren van roken. „Bill en ik willen de tabakepidemie stoppen”, zei Bloomberg gisteren tegen de Britse omroep BBC.

Tabaksboeren: pagina 12