Ricco gepakt door een ‘geheime’ stof in epo

De Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco is betrapt op doping, omdat er een geheime stof is verwerkt in de epo die hij heeft gebruikt. John Fahey, de directeur van het antidopingbureau WADA, heeft dat gisteren verklaard.

WADA heeft samengewerkt met de medicijnenfabrikant Roche bij de ontwikkeling van de zogenoemde derde generatie epo. Door het inbrengen van een stof kan het middel bij een dopingtest altijd worden opgespoord. „De samenwerking met Roche is weer een belangrijke stap vooruit in onze strijd tegen doping”, zei Fahey.

Ricco won twee etappes in de Tour, voordat bekend werd dat hij positief had gereageerd bij een dopingtest. Fabrikant Roche reageerde gisteren verbaasd op de uitspraken van Fahey. „Dat van een geheim molecuul is een broodjeaapverhaal”, liet een woordvoerder weten. „We kunnen geen onnodige stoffen toevoegen aan onze medicijnen. Die moeten loepzuiver zijn.”

Bij de ontwikkeling van de epo heeft Roche wel contact opgenomen met WADA. „Sinds een aantal jaren doen we dat als we een medicijn ontwikkelen dat als doping kan worden gebruikt. We hebben dit keer ook een stofje beschikbaar gesteld wat achteraf kan helpen epo op te sporen. We gaan ervan uit dat dit heeft geholpen om de epo bij de renners in de Tour te traceren.”

Herman Ram, directeur van de dopingautoriteit, noemt vooral de samenwerking tussen WADA en Roche positief. „Het is nu misschien onduidelijk hoever dat precies gaat omdat er twee verschillende verhalen zijn. Maar de positieve test van Ricco heeft wel gelijk succes opgeleverd. Dat is natuurlijk fantastisch.”

Er zit volgens Ram wel een minpunt aan deze ontwikkeling. „Uit angst om gepakt te worden zullen sporters meer naar middelen op de illegale markt gaan grijpen. Dat is wel risicovoller voor een sporter.” (ANP, AFP)

Lees meer over doping via nrcnext.nl/links