Recordboete AFM voor Victor Muller

Bestuursvoorzitter Victor Muller van autofabrikant Spyker heeft van toezichthouder AFM een boete van 96.000 euro gekregen voor het lekken van koersgevoelige informatie. In juni 2007 heeft hij een bank waar hij een lening had uitstaan gewezen op een nog niet uitgebracht positief persbericht over Spyker. Muller heeft deze week bij de rechtbank weten te voorkomen dat de AFM deze uitzonderlijk hoge boete zou publiceren.

Dat blijkt uit een vonnis dat de rechtbank Rotterdam maandag in kort geding heeft gewezen. De uitspraak is geanonimiseerd, maar er is uit op te maken dat het om Spyker en diens bestuursvoorzitter Victor Muller gaat. De koersgevoelige informatie speelt rond het persbericht van 19 juni 2007, waarin Spyker een herfinanciering aankondigt. De dag erop stijgt de koers van Spyker met ruim 5 procent. Een paar dagen eerder verstuurde Muller zijn bank een e-mail waarin hij dit „belangrijke positieve persbericht” al aankondigt. De bank had aan Muller persoonlijk een lening van ruim 1,7 miljoen euro verstrekt, met aandelen Spyker als onderpand. Op die lening was een onderdekking ontstaan. De bank dreigde een deel van de aandelen te verkopen om dat tekort aan te zuiveren. Om dat te voorkomen wees Muller op het aanstaande persbericht. De bank heeft de verkoop niet hoeven uitvoeren, omdat Muller zelf het tekort bijlegde.

Een medewerker van de bank, van wie de naam niet bekend is, lichtte kort na het mailtje van Muller de AFM in, omdat de Spyker-topman hiermee het tipverbod had geschonden.

De Rotterdamse rechtbank heeft maandag geoordeeld dat de boete die de AFM eind juni oplegde niet onterecht is, maar wel aan de hoge kant. De AFM moet de omvang heroverwegen. Tot die tijd mag de AFM de boete niet bekendmaken.

Victor Muller wil desgevraagd niet reageren, „omdat de zaak onder de rechter is”.